Na Laudato TV: sveta Misa beatifikacije Guadalupe Ortiz de Landázuri

Beatifikacija Guadalupe Ortiz de Landázuri, u subotu u 18:15.
Autor: opusdei.org/Laudato Photo: opusdei.org petak, 17. svibnja 2019. u 14:31

Guadalupe Ortiz de Landázuri, doktorica kemije i marljiva radnica kao vjernica Opus Deia, bit će proglašena blaženom u subotu 18. svibnja u Madridu, a snimku proglašenja gledajte na Laudato TV u isti dan u 18:15.
 
Guadalupe je bila bliska suradnica svetog Josemarie Escrive, pomagala u pokretanju apostolskog rada Opusa Dei u Meksiku te upravljanju rada u Rimu, a svi njezini postupci otkrivali su gorljivost za rastom u ljubavi prema Bogu kroz rad, prijateljstvo i primjer radosti.

Više o ovoj uskoro blaženici možete saznati na stranici: opusdei.org
 
 
Kratka biografija

Guadalupe je rođena u Madridu 1916. godine na dan Naše Gospe Guadalupske. Studirala je kemiju na Centralnom sveučilištu u njenom rodnom gradu i bila je jedna od samo pet žena na svojoj promociji. Tijekom Španjolskog građanskog rata tješila je svoga oca, koji je bio vojni časnik, u satima koji su predstojali njegovom smaknuću. Oprostila je odgovornima za smrt svoga oca od prvog trenutka. Nakon rata, završila je studij i predavala fiziku i kemiju u irskoj i francuskoj školi Liceo Francés, obje u Madridu.
 
Početkom 1944. godine preko prijatelja je upoznala osnivača Opusa Dei, svetog Josemaria Escrivu koji ju je poučio da profesionalni rad i svakodnevni život mogu biti mjesta na kojima susrećemo Krista. Te iste godine pristupila je Opusu Dei.
 
Od tada nadalje, Guadalupe se posvetila bezuvjetnom traženju svetosti i hrabrenju ljudi da se približe Bogu. U Madridu i kasnije Bilbaou, posvetila se na poseban način kršćanskoj formaciji mladih.
 
Od 1950. do 1956 boravila je u Meksiku gdje je pomagala u pokretanju apostolskog rada Opusa Dei. Oni koji su je poznavali ističu da joj je prioritet bio ispunjenje Božje volje i predati se služenju drugima. Potaknuti Guadalupinim ohrabrenjem, neki su njeni prijatelji pomogli pokrenuti inicijative ljudskog i kršćanskog razvoja uključujući centar za obuku i unaprjeđenje rada poljoprivrednika u ruralnim dijelovima meksičke države Morelos.
 
Godine 1956. preselila je u Rim gdje je pomagala svetom Josemarii u upravljanju Opus Deiem. Dvije godine kasnije vratila se u Španjolsku zbog zdravstvenih razloga gdje se nastavila baviti predavanjem i znanstvenim istraživanjem. Doktorirala je kemiju s najvišom ocjenom i bila je jedna od pionira pokretača domaćeg Centra Studije i Istraživanja. Kasnije je primila odlikovanje od International Committee of the Rayonne et des Fibres Synthétiques za istraživački projekt na vlaknima. Istodobno je nastavila s radom na kršćanskoj formaciji koju je pružao Opus Dei.
 
Nakon duge borbe s bolešću srca, preminula je u Pamploni na glasu svetosti na dan Naše Gospe Karmelske, 1975. godine. Bilo joj je 59 godina.
 
Od tada, privatna se pobožnost prema Guadalupe nastavila širiti. Prema postulatoru, vjernici koji su se molili za njeno posredovanje, primili su razne naklonosti: izlječenja, naklonosti vezane uz trudnoću i porod, pronalazak zaposlenja, pronalazak uravnoteženosti između obitelji i posla, rješenja ekonomskih problema, pomirenja među članovima obitelji, i približavanja prijatelja i kolega Bogu.
 Da biste komentirali, prijavite se.