Na Veliku subotu molitva pred Svetim platnom za prestanak pandemije

Nadbiskup Torina mons. Cesare Nosiglia najavio je molitvu i klanjanje pred Svetim platnom za prestanak zaraze od koronavirusa na Veliku subotu 11. travnja u 17 sati.
Autor: nedjelja.ba/medjugorje-info.com/Laudato/A.K.K. Photo: medjugorje-info.com ponedjeljak, 06. travnja 2020. u 19:26

Nadbiskup Torina mons. Cesare Nosiglia objavio je poziv na službu riječi i klanjanje pred Svetim platnom, na Veliku subotu u 17 sati. Sveto platno je relikvija za koju se vjeruje da je platno u koje je Isus bio zamotan nakon smrti na križu, a čuva se u kapeli katedrale Sv. Ivana Krstitelja u Torinu, prenosi Nedjelja.ba.
 
Za Sveto je platno, papa Benedikt XVI., tijekom posijete Torinu 2. svibnja 2010. rekao da je 'ikona Velike subote', dana kada se je Bog sakrio.

Papa Ratzinger je tom prilikom ustvrdio

- Nakon dva svjetska rata, lagera i gulaga, Hiroshime i Nagasakija, naše doba postaje u sve većoj mjeri Velika subota: tmina tog dana interpelira sve one koji se pitaju o životu, a posebno nas vjernike. I mi smo dionici te zamračenosti. Tama je to, u kojoj se naslućuje 'svijetlost nove nade': svjetlost Uskrsa.

Poruka nadbiskupa mons. Nosiglie glasi

- Dragi prijatelji, na tisuće poruka došlo mi je od ljudi, starih i mladih, zdravih i bolesnih, moleći me, u trenutku teške poteškoće koju prolazimo, da možemo pred Svetim platnom moliti tijekom Velikog tjedna, za izmoliti od umrlog i uskrslog Krista - koga Sveto platno tako istinito i stvarno predstavlja -milost, da se pobijedi zlo kao što je to učinio On, povjeravajući se dobroti i milosrđu Božjem. Rado sam prihvatio ovu molbu i jamčim svima da ćemo je ostvariti na Veliku subotu u 17 sati. Predvoditi ću dugu molitvu pred Svetim platnom. Zahvaljujući televiziji i društvenim mrežama ovo razmatranje i slika Svetog platna, koja podsjeća na muku i smrt Gospodinovu, ali koja i otvara naša srca vjeri u Njegovo uskrsnuće, biti će dostupna svima, cijelom svijetu. Ljubav je jača, uskrsna je poruka koju nam daje Sveto platno da ponovno doživimo ispunjenje srca zahvalnošću i vjerom. Da, ljubav kojom nam je Isus darovao svoj život i što slavimo tijekom Velikog tjedna jača je od bilo koje patnje, bolesti, zaraze, iskušenja i obeshrabrenja. Nitko i ništa nas neće moći odvojiti od te ljubavi, jer On je vjeran zauvijek i ujedinjuje nas s Njim u neraskidivu svezu. 

Nadalje mons. Nosiglie ističe da je papa Franjo u poruci 2013. godine rekao da nismo mi koji razmatramo u Svetom platnu lik zatvorenih očiju zbog smrti, već On nas gleda da shvatimo koliko je velika Njegova ljubav, kojom nas je oslobodio od grijeha i smrti.

- To lice izražava veliki mir i našem srcu govori: imaj povjerenja, ne gubi nadu, ljubav Boga i Uskrslog sve pobjeđuje. Dragi prijatelji raspršeni po cijelom svijetu, čekam vas slijedeće subote u 17 sati da uzdignemo Bogu, preko klanjanja Svetom platnu, zajedničku molitvu sa njegovim sinom Isusom,našim bratom i spasiteljem. Da, Sveto platno uvijek ponavlja našem srcu: ljubav je jača. - kazao je mons. Nosiglie. 


 

Da biste komentirali, prijavite se.