Nadbiskup Hoser: 'Ovo je svijet duha, svijet susreta čovjeka s Bogom'

Međugorski župnik fra Marinko Šakota na završetku Svete Mise kazao je kako je Mladifest putem live streaminga u ovoj euharistiji pratilo preko 2 258 000 ljudi.
Autor: Laudato/J.B. Photo: Đani subota, 03. kolovoza 2019. u 22:13

Trećeg dana jubilarnog 30. Mladifesta svetu Misu predslavio je nadbiskup Henryk Hoser, Apostolski vizitator za župu Međugorje.

U koncelebraciji su bili: Nadbiskup Tadeusz Wojda, biskupije Bialystok (Poljska), Biskup Vlado Košić, biskup biskupije Sisačko-Moslavačke (Hrvatska), biskup Darwin Andino, biskup u Hondurasu, Biskup Marian Florczyk, pomoćni biskup biskupije Kielce (Poljska), Nadbiskup u miru Andrea Choi Changmou (Korea), fra Miljenko Šteko, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije.

U svojoj homiliji nadbiskup Hoser kazao je kako kako je i i ovaj dan potvrdio što je to Međugorje, ono je mjesto susreta i spoznaje.

- Međugorje je također i nešto što treba upoznati i s čime se treba susresti. Međugorje je mjesto i vrijeme, koje pokazuje nešto više od našeg svakodnevnog iskustva tamo gdje živimo, radimo i odmaramo se. Isto tako živi mladež koja je ovdje rođena, koja ovdje uči i  odavde upoznaje svijet. Vidite ih obučene u posebne majice volontera. Svi imamo iskustvo onoga što je tajna Međugorja. Tajna Međugorja je nevidljiva stvarnost, ali intenzivna i jako prisutna. Ovo je svijet duha, svijet susreta čovjeka s Bogom - napomenuo je Hoser.

Nadodao je kako se taj susret događa u dubini svakoga od nas, u srcu čovjeka.

- Ljudsko srce, pogotovo kod mladih je jednako osjetljivo i na dobro i na zlo. Pogotovo kada se radi o nepravdi. Svi ljudi, a posebno mladi neobično su osjetljivi na nedostatak pravednosti i jako pate zbog šteta koje su im nanesene. Ovo je nepravedno! Ovo je nedopustivo! Ovo je bolno! Ovo je štetno! Uzvikuju to mladi na razne adrese. Među primateljima vrlo često se nalaze vlastiti roditelji i odgojitelji! - objasnio je.

Vjernicima je govorio kako je osobina mladenačkog doba da se bore za svoju slobodu. Nadodao je kako mladež ne pozna granice vlastite slobode, koje moraju postojati.

- Jedna takva granica je i  sloboda drugog čovjeka,  društvena sloboda, sloboda vjere, sloboda roditelja u odgoju vlastite djece. I takvu slobodu treba poštovati. Kao što postoje i ograničenja u cestovnom prometu, koja štite sigurnost svih sudionika: znakovi naredbe i zabrane. Ali najvažnije granice, u duhu pravednosti i ljubavi,  stavlja nam Onaj, koji nas je stvorio na svoju sliku i priliku i  koji nas poznaje bolje nego mi sami sebe. On nam je dao deset 'Riječi Života', deset Zapovjedi. One nas uče što je za nas dobro, što je loše i zato imaju oblik naredbi i zabrana: radi ono što je dobro, ne radi ono što je zlo - objasnio je Hoser.

Objasnio je kako Crkva ide za Isusovim naukom, ukazuje nam kako vratiti pravednost, kako nadoknaditi  nanesenu štetu, i vratiti mir. Nadodao je  da kako bi zaustavili spiralu šteta, potrebne su tri sposobnosti:  sposobnost molitve i molitvena praksa, druga je sposobnost posta i odricanja, i konačno sposobnost dijeljenja svega s  drugima. Te tri sposobnosti treba pokrenuti: one zahtijevaju vježbu,  kao i u sportu.

- Reći ću i više: molitva, post i dijeljenje s drugima, dovode do obraćenja: povratka Bogu i pronalaženja drugog čovjeka, odnosno bližnjega.

Pri završetku je rekao kako smo u praksi okruženi lancima grijeha i ponekad sami doprinosimo njihovom uvećavanju.

- A Bog je onaj koji te lance kida, oslobađa nas za slobodu, slobodu djece Božje! Borba dobra sa zlom ostvaruje se u našem srcu. To ljudsko srce Bog savršeno poznaje. 'Jer čovjek gleda na oči, a Jahve gleda što je u srcu.' (1 Sam 16,7). Isus čita u našim srcima i poznaje naše slabosti, ali prije svega poznaje naše mogućnosti činjenja dobra. I želi nam pomoći,  želi nas podržati i želi biti s nama te se čak i  nastaniti s cijelim Presvetim Trojstvom u tom ljudskome srcu! Prema tome nas vodi Majka Božja i Majka naša: iz Čestohove,  iz Vilnusa, i  iz Međugorja, Kraljica Mira. Dopustimo Joj da nas vodi! - zaključio je nadbiskup Henryk Hoser.

Mladi su i danas imali priliku biti dijelom bogatog programa. Molitva, kateheza, euharistija, svjedočanstva, krunica, procesija s Gospinim kipom i klanjanje pred Presvetim obilježili su i ovaj dan, na kojem su mladi pristigli iz svih dijelova svijeta.

Međugorski župnik fra Marinko Šakota na završetku Svete Mise kazao je kako je Mladifest putem live streaminga u ovoj euharistiji  pratilo preko 2 258 000 ljudi.

Pročitao je i poruku kardinala Christopha Schönborna,  koji se sudionicima 30. Mladifesta javio iz Beča.

- U proteklim godinama, naš Sveti Otac je korak po korak davao znakove da je Međugorje blagoslovljeno mjesto na kojemu je Majka Božja, Gospa, ljudima tako blizu i šalje toliku pomoć. Svi mi možemo mu samo od srca zahvaliti za njegovu mudru pastirsku brigu punu ljubavi - napisao je kardinal Schönborn, između ostalog, u svojoj poruci.

Mladifest se nastavlja i sutra, a cijeli program možete uživo pratiti na Laudato televiziji.

 

Da biste komentirali, prijavite se.