Novo apostolsko putovanje: Papa će posjetiti Tajland i Japan

Bit će to drugi papa koji će posjetiti ove dvije azijske zemlje, nakon pape Ivana Pavla II.
Autor: vaticannews.va/laudato.hr/D.R. Photo: vaticannews.va petak, 13. rujna 2019. u 11:26

Sveta Stolica objavila je novo apostolsko putovanje pape Franje koji će posjetiti Tajland i Japan od 19. do 26. studenog. Bit će to drugi papa koji će posjetiti ove dvije azijske zemlje, nakon pape Ivana Pavla II.

Geslo apostolskog putovanja u Tajland je "Kristovi učenici su misionarski učenici". Geslo se referira na važnu, 350. obljetnicu osnutka Apostolskog vikarijata u Siamu, podignutog 1669. godine.

Taj je događaj predstavljen u logotipu pripremljenom za posjet. Ispod nasmijanog pape Franje nalazi se čamac koji simbolizira evangelizaciju. Njegova tri jedra podsjećaju na Trojstvo. Stilizirani prikaz Gospine ruke podržava brod. Na koncu zlatni križ poziva cijelu tajlandsku katoličku crkvu da bude svjedok Radosne vijesti.

U siječnju ove godine papa Franjo poslao je poruku predsjedniciam doktrinarnih povjerenstava Biskupskih konferencija Azije i delegaciju Kongregacije za nauk vjere u Bangkoku.

- Okupljeni ste u Aziji, na prostranom kontinentu obilježenom vjerskom, jezičnom i kulturnom raznolikošću kako bismo ponovno potvrdili našu zajedničku odgovornost za jedinstvo i cjelovitost katoličke vjere, kao i za istraživanje nova sredstva i metode svjedočenja Evanđelja usred izazova našeg suvremenog svijeta - napisao je Papa.

Tema apostolskog putovanja u Japan usredotočena je na zaštitu života i stvaranja, a citirana je iz molitve za zemlju s kraja enciklike Laudato Si. Papa u tom dokumentu potiče da poštujemo i dostojanstvo svake osobe, ali i okoliš.

To se posebno odnosi na zemlju poput Japana u kojoj je prisutna nuklearna prijetnja. Tri plamena s tri različite boje karakteriziraju logotip: crveni plamen podsjeća na mučenike, temelj Crkve u Japanu, plavi plamen predstavlja Blaženu Djevicu Mariju koja prigrljuje cijelo čovječanstvo kao svoju djecu, a zeleni plamen simbolizira prirodu Japana i misiju naviještanja Evanđelja nade. Crveni krug, poput sunca, obuhvaća cijeli život i simbolizira ljubav.
 

Da biste komentirali, prijavite se.