Obnova pariške katedrale: Vjerska dimenzija mora ostati u središtu

Predstavnik Svete Stolice pri UNESCO-u mons. Francesco Follo progovorio je o duhu kojim trebaju biti vođeni radovi na obnovi katedrale Notre Dame, nakon štete koju je prouzročio požar u travnju.
Autor: IKA/Laudato/A.K.K. Photo: vaticannews.va utorak, 09. srpnja 2019. u 19:42

Mons. Francesco Follo prisustvovao je u radu Odbora za svjetsku kulturnu i prirodnu baštinu, koji se održava u Bakuu u Azerbajdžanu, prenosi Vatican News. 'Želja Svete Stolice – izjavio je – jest da katedrala Notre Dame u Parizu bude vraćena vjernicima, nevjernicima i budućim generacijama, u skladu s načelima očuvanja kulturne baštine, uključujući njezinu osnovnu vjersku dimenziju, što je nužan preduvjet njezine valorizacije'.

I papa Franjo je – prisjeća se prelat – odmah sutradan nakon nesreće, u poruci pariškom nadbiskupu Michelu Aupetitu, u svezi s tim uputio riječi, kako bi 'katedrala Notre-Dame, zahvaljujući radovima na rekonstrukciji i zauzetosti svih, mogla ponovno postati predivna riznica u srcu grada, znak vjere onih koji su je izgradili, crkva-majka svoje biskupije, arhitektonsko i duhovno nasljeđe Pariza, Francuske i čovječanstva.'

Stoga je potrebno, 'u sadašnjem stanju restauratorskih i rekonstrukcijskih radova' - naglasio je izaslanik Svete Stolice, 'istaknuti središnji značaj vjerske dimenzije' katedrale Notre Dame, za što se zalaže i mons. Michel Aupetit, kako bi se očuvala sakralnost prostora. Dakle, 'prioritet je voditi računa o vjerskim potrebama i praksama koje se trebaju i dalje provoditi. To je temeljno' – objasnio je mons. Follo – 'zadržati tu bit, budući da su s jedne strane vjerski život i forme u kojima se izražava te s druge strane kult i strukture koje ga čuvaju povezani i međusobno ovisni o katedrali: dijelovi koji će biti rekonstruirani moraju odgovarati svrsi zbog koje je građevina podignuta' – ponovio jemons. Follo – ' kako bi se sačuvala jasnoća njezinog identiteta'. Riječi mons. Folla stižu nakon nedavnih medijskih napisa o maštovitim projektima obnove katedrale Notre Dame, poput izgradnje staklenika na krovu.

Katedrala Notre Dame, glavno mjesto bogoštovlja Katoličke crkve u Parizu, jedno od najpoznatijih gotičkih zdanja u svijetu koje je 1991. godine UNESCO proglasio svjetskom baštinom, pravno je u vlasništvu francuske države.

 

Da biste komentirali, prijavite se.