Papa Franjo napunio 83 godine, a on poručuje kako ostati mladog duha

Papa Franjo za sebe kaže kako živi u miru, a posljednjih godina objašnjavao je kako to postiže.
Autor: aleteia.org/laudato.hr/D.R. Photo: youtube.com utorak, 17. prosinca 2019. u 12:57

Jednostavnost, dobar humor te življenje u miru s Bogom i samim sobom - to su najvažnije stvari koje papi Franji čuva mladenački duh i u 83. godini života.

Papa je rođen 17. prosinca 1936. godine. Ušao je u Družbu Isusovu kad je imao 21 godinu, a za svećenika je zaređen prije točno 50 godina, neposredno prije navršene 33 godine života. Kad je imao 55 godina postao je pomoćni biskup, a nadbiskup Buenos Airesa postao je šest godina kasnije. Imao je 64 godine kad je izabran u kardinalski zbor, a u 76. godini izabran je za Petrova nasljednika.

I s 83. godine na svojim leđima svakodnevno održava užurban, naporan raspored sastanaka i putovanja. Međutim, mnogo toga što održava njegovu energiju dostižno je za sve nas. Evo nekih njegovih tajni.

1. Prepoznajte Božje darove
- Moj je mir Gospodinov dar. Nadam se da me neće napustiti - kazao je Papa jednom prigodom.

2. Prebacite probleme na svetog Josipa
Pobožnost pape Franje svetom Josipu postala je dobro poznata. Nesumnjivo, njegova čvrsta vjera u zaštitnika Crkve drži ga u miru:
- Ako postoji neki problem, napišem poruku sv. Josipu na komad papira i stavim ga pod kip koji imam u svojoj sobi. To je kip svetog Josipa kako spava, a sad spava na jastuku od malih papira - - objasnio je 2017. u intervjuu za talijanski Corriere della Sera.

Kip evocira stanje u kojem je sveti Josip primio svoje poruke od Boga: U snu mu je rečeno da treba uzeti Mariju za svoju ženu, te da mora odvesti nju i Dijete u Egipat. Papina pobožnost svetom Josipu seže sve do njegove mladosti, kada je u dobi od 17 godina primio poziv na svećeništvo u bazilici svetog Josipa. Kip spavaćeg sveca pored sebe na njegovom noćnom ormariću, kaže papa, bolje je od bilo koje tablete za spavanje.

3. Odmori se u Bogu
Papa Franjo svaki dan treba vremena da se 'odmori u Bogu' i promatra njegovu volju.

- On otkriva svoj plan kad smo u stanju odmora - objašnjava Papa, dodajući da je tajpočinak potreban za zdravlje našeg duha i naših tijela.

Iako je teško stvoriti prostor mirnog spokoja u Bogu, ključno je čuti Božji glas i razumjeti ono što on traži od nas.

4. Rano u krevet, rano ustajati
Papa Franjo održava redovni dnevni raspored, a kaže se da ide spavati prije 21:00 sat, kako bi se probudio do 4:00 sata ujutro. Također nakon ručka odlazi na kratak odmor.

- Ponekad zaspim kad molim - priznao je uz osmijeh tijekom intervjua 2017. godine.

5. Oslobodite se stresa molitvom
Papa Franjo tvrdi da je molitva najbolji način rješavanja stresa.

- Molim se u skladu sa svojim načinom omlitve. Volim brevijar i uvijek ga imam sa sobom. Misa svaki dan, zatim krunica... Kad se molim, uvijek se osvrćem na Bibliju, a onda u meni raste mir - kazao je.

6. Zadržite smisao za humor
- Bez smisla za humor, teško je biti sretan - napisao je papa Franjo u knjizi 'Bog je mlad'.

Sveti Otac kaže da kršćanin treba uvijek imati smisla za humor jer je to potrebno za uživanje u životu, za entuzijazam nad stvarima. Citirajući Chestertona, on dodaje da je život previše važan da bi se shvatio ozbiljno.

Godine 2014. rekao je Rimskoj kuriji da svakodnevno moli molitvu Thomasa Morea za dobar humor:

Daruj mi dobru probavu, Gospodine, pa i nešto za probaviti. Daruj mi tjelesno zdravlje, zajedno s potrebnim razumom da ga što bolje očuvam.

Daruj mi prostu dušu, Gospodine, koja zna cijeniti sve što je dobro, a koja se, suočena sa zlom, ne da lako prestrašiti, već radije traži načine da popravi stvar.

Daruj mi dušu kojoj je dosada tuđa, koja ne pozna gunđanja, ni uzdisanja, ni tužaljki, i ne dopušta da me odviše uznemiruje ovo nešto što se šepuri, a koje se naziva ‘Ja’.

Gospodine, daruj mi smisao za humor. Udijeli mi milost da razumijem šalu, kako bih našao nešto sreće u životu – i kako bih od nje dijelio drugima.


7. Recite 'ne' grijehu i 'da' Bogu
Izvor mladosti duha papa Franjo nalazi u njegovoj čistoj savjesti.

- Što stari ljude nisu godine nego grijeh. Zato Gospa daje najupečatljiviji primjer trajne mladolikostič. Njena mladolikost nije u njenim godinama, niti je ljepota u njenom vanjskom izgledu. Marija je uvijek slušala Boga i provodila vrijeme s njim. Riječ Božja bila je njezina tajna: u njezinoj utrobi je uzelo tijelo - primijetio je Papa.



 

Da biste komentirali, prijavite se.