Papa Franjo osudio ''gustu tamu'' koja prijeti Kolumbiji

Papa Franjo je u svojoj propovijedi u parku Simon Bolivar osudio ''gustu tamu'' koja izaziva nasilje i oduzima ljudske živote kako u Kolumbiji tako i u drugim zemljama svijeta.
Autor: radiovaticana.va/Laudato/D.T. Photo: Youtube petak, 08. rujna 2017. u 15:57
Među više od milijun vjernika, koji su sudjelovali na papinskoj misi u Bogoti, bile su i tisuće onih koji su pogođeni sukobom u Kolumbiji kao i skupina venezuelskih izbjeglica koji bježe od nasilja i bijede u svojoj zemlji. I dok su žrtve sukoba u Kolumbiji u potrazi za snagom koja je potrebna za oprost, Venezuelci se nadaju utjesi i potpori, potpori koju su im pružile Crkve na granicama dviju zemalja, kao i venezuelski i kolumbijski biskupi koji su ustanovili hitni pastoralni program kako bi odgovorili na njihovu vrlo tešku situaciju.
 
Papa Franjo je u svojoj propovijedi u parku Simon Bolivar osudio ''gustu tamu'' koja izaziva nasilje i oduzima ljudske živote kako u Kolumbiji tako i u drugim zemljama svijeta. Napomenuo je da je takva tama žeđ za osvetom i mržnja koja kalja ruke onih koji bi vlastitim autoritetom ispravljali zla i nepravde, tama onih koji otupljuju na bol i patnju tolikih žrtava.
Papa je samog sebe opisao kao hodočasnika mira u Kolumbiji koja nakon toliko godina sukoba nastoji učiniti prve korake teškog procesa prema miru i pomirenju. 
 
- Taj je proces započeo potpisivanjem mirovnog sporazuma između Vlade i gerilske skupine Revolucionarne oružane snage Kolumbije (FARC), koja se razoružala i pretvorila u političku stranku, a prošloga je tjedna najavljen bilateralni prekid vatre s Nacionalno-oslobodilačkom vojskom (ELN). I makar je riječ o bitnim koracima na putu prema miru i pomirenju, istinski mir još uvijek ne vlada u Kolumbiji: paravojne i manje pobunjeničke skupine i dalje vrše nasilje što dovodi do raseljavanja stanovništva rekao je.
 
Svjestan duboke potrebe svoga stada za riječima prosvjetljenja, koje bi ukazale na smjer i ljepotu ljudskog postojanja, papa Franjo je potaknuo vjernike da se uzdaju u Gospodina čija je riječ plodonosna, pa i ondje gdje neprijateljstvo ljudske tame uništava i otima. 
 
- Moramo opet jedni na druge gledati kao na braću i sestre, suputnike, suradnike u tom zajedničkom zadatku koji je domovina. Ostavite iza sebe sebičnost, strahove i paraliziranost, te postanite umješnici mira, promicatelji života – zaključio je na kraju Sveti Otac.
 
Da biste komentirali, prijavite se.