Papa Franjo slavio prvu misu u Japanu u Nagasakiju

Na mjestu nepravde Papa pozvao narod da podigne glas u ispovijedanju svoje vjere.
Autor: VaticanNews/Laudato/L.Ž. Photo: vaticannews.va ponedjeljak, 25. studenog 2019. u 09:58
U Nagasakiju je papa Franjo slavio prvu misu nakon dolaska u Japan. Od rana iz prošlosti i od iskustva boli doživljenoga na tom mjestu, uzdigao se njegov poziv svima da ne popuste ravnodušju nego da podignu glas u zaštitu svih koji trpe, svih nedužnih žrtava današnjih ratova i onih ih prošlosti, prenosi Vatican News.

Komentirajući Lukino evanđelje, papa Franjo je istaknuo da je Nagasaki japanski grad duboko ranjen nuklearnim uništenje, a njegov narod pozvan je ne šutjeti nego podići glas u ispovijedanju svoje vjere i u zajedničkoj molitvi za sve nedužne koji u vlastitom tijelu trpe zbog nekadašnjih i današnjih ratova.

- Kalvarija, mjesto izgubljenosti i nepravde, gdje nemoć i nerazumijevanje prati tiho i ravnodušno mrmljanje 'dežurnih' podrugljivaca pred smrću nedužnog čovjeka, pretvara se, zahvaljujući ponašanju dobroga razbojnika, u riječ nade za cijelo čovječanstvo. Ruganje i uzvici "spasi sam sebe", upućeni nedužnom čovjeku u mukama, neće biti posljednja riječ; štoviše, potaknut će glas onih koji dopuštaju da im se dotakne srce te izabiru suosjećanje kao pravi način za stvaranje povijesti – istaknuo je Papa.

Papa je naglasio da čovječanstvo baš poput dobroga razbojnika dobro poznaje svoju povijest neuspjeha, grijeha i ograničenja, ali ne želimo da ona odredi sadašnjost i budućnost.

- Lako je, naime, izgubiti sjećanje na ono što znači podnositi trpljenje brojnih nedužnih ljudi. Ovi su prostori, kao malo drugih, iskusili razornu sposobnost do koje može doći ljudsko biće. Zbog toga, poput dobroga razbojnika želimo živjeti trenutak u kojemu možemo podići svoj glas i ispovijedati svoju vjeru poradi zaštite i služenja Gospodinu, Nedužnom koji trpi. Želimo pratiti njegovu muku, podupirati njegovu samoću i napuštenost, i još jednom čuti da je spasenje riječ koju Otac želi ponuditi svima: "danas ćeš biti sa mnom u raju" – rekao je Papa u propovijedi.
Papa je dalje potaknuo sve da krenu tragovima tisuća japanskih mučenika.

- Oni su posvjedočili spasenje koje nam nudi Isus, i sigurnost da ljubav koju je Krist dao na križu pobjeđuje sve vrste mržnje, egoizma i uvrede ili pakosnog odgovora, svaki ravnodušan pesimizam ili zamamno blagostanje koje umrtvljuje dobra djela. Krist je živ među nama i želi nas živima. Krist je naša nada. Naše poslanje učenika misionara ne dopušta nam da se predamo pred zlima, nego nas potiče da budemo kvasac njegova Kraljevstva gdjegod se nalazili; u obitelji, na poslu, u društvu. Daje nam da budemo mali otvor kroz koji Duh nastavlja puhati nadu među narode – istaknuo je papa Franjo.


Da biste komentirali, prijavite se.