Papa na Tajlandu nakon pedeset godina susreo rodicu

Franjo je stigao na Tajland, a tamo ga je dočekala njegova rodica Ana Rosa Sivori, misionarka koja u toj zemlji služi više od pedeset godina
Autor: Fratellanza umana/laudato.hr/D.R. Photo: Fratellanza umana četvrtak, 21. studenog 2019. u 12:18

Ova 77-godišnja redovnica sa svojim tipičnim širokim osmijehom dočekala je Papu Franju na zračnoj luci u Bankoku. Ona će mu biti službena prevoditeljica tijekom apostolskog putovanja u Tajlandu, prenosi Fratellanza umana.

Cijeli život bila je u kontaktu s rođakom Bergogliom. “U Buenos Airesu smo se često viđali na obiteljskim okupljanjima” – izjavila je pred Papin dolazak. Kontakt nije prekinut ni nakon Bergogliova izbora za prvog neeuropskog Rimskog biskupa još od Sirijca Gregorija III. koji je za Papu izabran u VIII. stoljeću.

- Pišemo pisma jedno drugome. On ne voli e-mailove - kaže sestra Ana Rosa u razgovoru kroz koji se primijeti kako ima jednu zdravu dozu autoironije.

I Jorge Mario je kao svećenik htio postati misionar. Htio je ići u Japan kojeg će uskoro posjetiti, nakon njegova posjeta Tajlandu. Nažalost, narušeno zdravlje nije mu dozvolilo misionarski život. Tako je i Ana Rosa Sivori od samog početka željela otići u inozemstvo.

- Bilo je dovoljno redovnica u Argentini, pa sam željela otići negdje gdje bih mogla biti potrebna i gdje treba naviještati Isusa – kaže.

Tako je stigla u Tajland gdje djeluje više od pola stoljeća. Nakon djelovanja na jugu Tajlanda s muslimanskom većinom stanovništva, sestra Ana Rosa djeluje u Udon Thani blizu granice s Laosom, gdje je najprije radila kao učiteljica, a potom kao je zamjenica ravnatelja katoličke škole. Tu predaje engleski jezik i vjeronauk, iako je na Salezijanskom sveučilištu u Madrasu u Indiji diplomirala kemiju.

Zanimljivo je to, jer je i njen rođak Franjo također studirao i završio kemiju. Školu sestre Ane Rose pohađa 2.150 učenika budista i 150 katolika, a od 130 učitelja samo 30 su katolici.

- Roditelji šalju svoju djecu nama, jer katoličko obrazovanje ima reputaciju u prenošenju, ne samo znanja, nego i društvenih vrijednosti - rekla je redovnica.

Ne skriva da osobito tajlandska elita voli slati svoju djecu u katoličke škole, ističući kako postoji i razvijen program stipendiranja djece iz siromašnih obitelji.

Sestra Ana Rosa dočekala je Papu na zračnoj luci i prati ga na svakom koraku njegova putovanja kao službeni privatni tumač tajlandskog jezika. Obradovala je se novom susretu s njim. Unatoč Papinom zgusnutom rasporedu, Bergoglio će pronaći vremena i za privatni susret u kojem će njih dvoje razmjeniti sjećanja i najnovije vijesti o obitelji u Buenos Airesu. Bergoglio od izbora za Papu nije posjetio Argentinu. Sestra Ana Rosa u Buenos Aires putuje svake tri do četiri godine.

 

Da biste komentirali, prijavite se.