Papa pred spomenikom japanskim mučenicima molio za progonjene kršćane

Papa Franjo molio je pred spomenikom mučenicima iz Nagasakija i spomenuo se kršćana koji su danas u mnogim dijelovima svijeta progonjeni zbog vjere.
Autor: vaticannews.va/laudato.hr/D.R. Photo: vaticannews.va ponedjeljak, 25. studenog 2019. u 16:49

Tiha molitva pape Franje danas pred spomenikom japanskim mučenicima iz Nagasakija, koja je prethodila kratkom govoru i molitvi Anđeoskog pozdravljenja, isprepletena je s pričom o 26 kršćana koji su pogubljeni 1597. godine na brdu u tom gradu na jugoistoku Japana.

Sveti je Otac tom prilikom, među ostalim, istaknuo da je tamo svjetlo Evanđelja zasjalo u ljubavi koja je pobijedila progonstvo i mač.

- Ovo je mjesto prije svega spomenik koji naviješta Uskrs jer objavljuje da, unatoč svim suprotnim pokazateljima, posljednja riječ ne pripada smrti, već životu – rekao je Papa i dodao kako su ti mučenici navijestili da nismo pozvani na smrt, već na život u punini.

Osim toga, Sveti je Otac primijetio da na tom mjestu ima tame smrti i mučeništva, ali se također naviješta svjetlo uskrsnuća, gdje krv mučenika postaje sjeme novoga života koji Krist želi dati svima.

- Svjedočanstvo 26 japanskih mučenika potvrđuje nas u vjeri i pomaže nam da obnovimo svoju predanost i opredjeljenje za život učenika misionara koji znaju raditi za kulturu koja je u stanju zaštititi i braniti svaki život, i to kroz mučeništvo svakodnevnog i tihog služenja svima, posebno najpotrebitijima – kazao je papa Franjo.

Na kraju govora Papa se prisjetio mnoštva danas progonjenih kršćana koji trpe zbog svoje vjere te nas svojim svjedočanstvom potiču da odvažno krenemo putem Blaženstava.

- Molimo za njih i s njima, podignimo glas da vjerska sloboda bude zajamčena svima, na svim krajevima svijeta – potaknuo je Sveti Otac te je, prije molitve Anđeoskog pozdravljenja, pozvao sve na molitvu Blaženoj Djevici Mariji, kraljici mučenika, te svetom Pavlu Mikiju i njegovim supatnicima koji su kroz povijest svojim životom naviještali Gospodinova čuda, da zagovaraju Japan i čitavu Crkvu, kako bi njihova žrtva probudila i održavala živom radost poslanja.

 

Da biste komentirali, prijavite se.