Papa susreo žrtve trostruke nesreće

Papa Franjo se susreo s više od 800 žrtava potresa, tsunamija i nuklearne nesreće.
Autor: Vatican News/Laudato/L.Ž. Photo: vaticannews.va utorak, 26. studenog 2019. u 09:42
U tokijskom kongresnom centru Bellesale Hanzomon papa Franjo se susreo s više od 800 žrtava potresa, tsunamija i nuklearne nesreće koji su 2011. godine prouzročili 18.000 poginulih. Papa je najrpije molio u tišini, prenosi Vatican News, moleći za jedinstvo i hrabrost da se s nadom gleda naprijed. Potres je izazvao tsunami, a valovi viši od 10 metara uništili su generatore nuklearne elektrane u Fukushimi, te je nastala nuklearna eksplozija zbog čega se čak 470 000 osoba raselilo, a njih 50 000 je i danas bez stalnog prebivališta.

Sveti Otac je saslušao svjedočanstva ljudi koji su sve izgubili, no mnogi su papi posvjedočili da su u spomenutim nepogodama više primili nego izgubili. Razlog tomu je zajedništvo koje su doživjeli u najtežim trenucima, zbog čega su ponovo našli nadu. Osim toga, žrtve su napomenule i da se država prestala brinuti za raseljene, te da je radijacija i nakon 8 godina prisutna. Smatraju da odgovorni ne smiju skrivati posljedice i štetu za budućnost. Zamolili su Papu da moli kako bi oni koji imaju vlast smogli snage reći istinu, te kako bi cijeli svijet radio da se trajno isključi opasnost od radijacije, prenosi Vatican News.

Papa je zahvalio japanskim vlastima na dosadašnjem trudu uloženom u obnovu i ublažavanje nevolje, no zamolio je da se to djelo i dalje nastavi i podrži u borbi protiv radijacije koja još uvijek traje. Papa je apelirao i na ljude dobre volje kako bi žrtve te tragedije i dalje primale pomoć koja im je potrebna.

- Obnova traži solidarnost i potporu zajednice, jer nitko se ne može sam obnoviti i sam krenuti ponovo iz početka. Bitno je naći prijateljsku i bratsku ruku. Japan je pokazao kako se narod može ujediniti u solidarnosti, strpljenju, ustrajnosti i održivosti. Put do potpune obnove još je dug, no uvijek je moguć ako se možemo osloniti na ljude koji si uzajamno pomažu – istaknuo je Papa.

Sveti Otac pozvao je sve Japance da svaki dan idu dalje kako bi gradili budućnost na solidarnosti i međusobnom zauzimanju za svoju djecu i za buduće generacije.

- Pitanje ratova, izbjeglica, gladi, gospodarske nejednakosti i okoliša ne mogu riješiti na izoliran način, ne promatrajući ih kao dio šire mreže, jer sve je međusobno povezano. Osim hrabrih i važnih odluka o budućim izvorima energije, najprije moramo raditi i ići prema kulturi mira koja je sposobna boriti se protiv ravnodušnosti – izjavio je papa Franjo.

Papa se dotakao i tehnološkog napretka koji, ističe, ne može biti mjera ljudskog napretka.

- Moramo razmisliti tko smo i što želimo biti, te kakvu vrstu svijeta želimo ostaviti budućim generacijama. Mudro i s iskustvom starih, te predano i s oduševljenjem mladih trebamo oblikovati drugačiju viziju koja će s poštovanjem promatrati dar života i solidarnosti prema braći i sestrama jedinstvene, multietničke i multikulturne ljudske obitelji – istaknuo je papa Franjo.

 
Da biste komentirali, prijavite se.