Ravnatelj katoličke škole zabranio Harry Pottera u školskoj knjižnici

Velečasni Reehil kazao je kako se prije donošenja odluke savjetovao s nekoliko egzorcista diljem Sjedinjenih Američkih Država i Rima.
Autor: churchpop.com/laudato.hr/D.R. Photo: churchpop.com četvrtak, 05. rujna 2019. u 19:39

Ravnatelj katoličke škole sv. Edwarda Dan Reehil donio je odluku o uklanjanju knjigâ Harryja Pottera iz školske knjižnice, tvrdeći da u njima "postoje stvarni izričaji prokletstva i čarolije".

Velečasni Reehil kazao je kako se prije donošenja odluke savjetovao s nekoliko egzorcista diljem Sjedinjenih Američkih Država i Rima, a oni su mu preporučili uklanjanje knjiga, prenosi ChurchPop.

- Ove knjige predstavljaju magiju kao dobro i zlo, što nije istina već pametna obmana. Prokletstva i čarolije korištene u knjigama su stvarna prokletstva i čarolije; koje kad ih čovjek pročita, riskira prisutnost i opsjedanje zlih duhova.

Iako su knjige o Harryju Potteru u prošlosti bile kontroverzna tema, Crkva o tome nije zauzela službeno stajalište. Nadstojnica škola biskupije Nashville Rebecca Hammel rekla je kako vjeruje da druge katoličke škole u biskupiji još uvijek imaju knjige u svojim knjižnicama. Međutim, dodala je kako je ravnatelj Reehil imao posljednju riječ po ovom pitanju.

- Svaki ravnatelj ima kanonsku vlast za donošenje takvih odluka za svoju školu te nadležnost da na takav način djeluje - rekla je Hammel.

Međutim, svi katolici ne slažu se da je Harry Potter štetan na takav način. Rosamund Hodge rekla je za katoličku novinsku agenciju da vjeruje da su zabrinutosti zbog magije u Harryju Potteru prenaglašene. Ona ne vjeruje da postoje rizici povezivanja zlih duhova s ​​čarolijama knjige.

- Premda autorica knjige J.K. Rowling povremeno crpi sadržaj iz stvarnog okultnog folklora, čarolije koje njeni likovi koriste obično su samo lažne rečenice na latinskom opisujući što bi trebali raditi - rekla je Hodge.

Bez obzira na nečija mišljenja koja se tiče Harryja Pottera, svećenika i egzorcista mons. Charles Pope iz Nadbiskupije u Washingtonu rekao jeda se katolici i dalje trebaju čuvati od bilo kakvog dodira s okultnim ili čarobnjačkim.

- Jednom kada stupite u stvarno čarobnjaštvo, vi ste na mračnoj strani, a tamo nema ništa od Boga. To je kršenje Prve zapovijedi.

 

Da biste komentirali, prijavite se.