Španjolski fotograf primio iznenadni poziv pape Franje

Petominutni razgovor ostavio je fotografa Daniela Ibaneza "ukočenim".
Autor: aleteia.org/laudato.hr/D.R. Photo: catholicnewsagency.com četvrtak, 12. prosinca 2019. u 18:20

Ova priča je za ljude koji nikada ne odgovaraju na nepoznate brojeve. Daniel Ibanez je službeni fotograf Vatikana, odnosno Katoličke novinarske agencije i EWTN-a. Ovaj Španjolac često je viđao papu Franju, ali uvijek samo za vrijeme 'radnog vremena', odnosno dok je slikavao papinske mise i događaje.

Ovaj 27-godišnjak odlučio je prošle godine napisati Papi pismo u kojem je izrazio želju da ga doživi kao običnog katolika. Nedugo zatim zazvonio mu je mobitel, a na ekranu je pisalo "privatni broj". Neki bi ljudi jednostavno ignorirali takav poziv, misleći da je neka šala. Ne i Daniel . Odgovorio je, a s druge strane slušalice bio je s argentinskim naglaskom.

- Ovdje Franjo. Primio sam tvoje pismo - rekao je glas sa druge strane slušalice.

Čuvši te riječi, Ibanez se 'ukipio'. Nije mogao vjerovati da razgovara s Papom. Za CNA rekao je da ga je papa pozvao na misu u Domu svete Marte za 20. prosinca 2018. godine, rekavši da će to biti posljednje što će javno slaviti u Vatikanu prije Božića.

U petominutnom pozivu papa je dao upute što mladić mora učiniti kako bi prisustvovao privatnoj misi, strpljivo ponavljajući upute. Papa je također zamolio oprost što nije prije odgovorio na njegovo pismo, a ta je gesta dotaknula i iznenadila Ibaneza.

Kad je napokon došao dan, Ibanez je prošao potrebne sigurnosne provjere i ušao u kapelu te sjeo u prvi red. Nakon mise, papa je pozdravio svaku osobu pojedinačno, a Ibanez se predstavio. Papi je dao dvije njegove fotografije kao i pismo mlade žene koja je pisala o svom starijem ujaku, umirovljenom svećeniku u Španjolskoj. Papa Franjo nazvao je svećenika nekoliko mjeseci kasnije i razgovarao s njim oko sat vremena.

Ibanez je papi također ispričao o svojoj prijateljici, supruzi i majci kojoj je prije nekoliko dana dijagnosticiran rak. Papa Franjo je pružio ruku nad ženskom fotografijom, ostajući u tišini nekoliko sekundi. U tom trenutku rekao je da je osjetio da je on vrlo empatična osoba koja sluša. Zatim, prije nego što je papa otišao, Ibanez ga je pitao može li ga zagrliti, što su i učinili.

Ibanez je rekao da se posebno sjeća jednog dijela homilije pape Franje kada je rekao da Bog ulazi u povijest i to čini u svom izvornom stilu: iznenađuje. Možda nikoga više nije iznenadila taj dan kao Daniela Ibaneza.

 

Da biste komentirali, prijavite se.