Sud u Massachusettsu zabranio potpomognuto samoubojstvo

Liječnici, međutim, mogu savjetovati pacijente o medicinskoj pomoći prilikom umiranja.
Autor: cruxnow.com/laudato.hr/D.R. Photo: cruxnow.com petak, 17. siječnja 2020. u 11:12

Sud američke države Massachusetts presudio je da pacijenti koji su smrtno bolesni nemaju pravo na samoubojstvo uz pomoć liječnika, međutim, liječnici mogu savjetovati pacijente o medicinskoj pomoći prilikom umiranja, piše Cruxnow.

- Zakonodavno tijelo, a ne sud, u idealnom je položaju da ocijeni argumente i odluči treba li i pod kojim ograničenjima medicinska pomoć u slučaju umiranja biti zakonski ovlaštena - rekla je sutkinja Ames u svojoj presudi.

Presuda dolazi iz slučaja kojeg su podnijeli dr. Roger Kligler, umirovljeni liječnik s Cape Coda kojem je rak prostate bitno uznapredovao, i dr. Alan Steinbach koji liječi smrtno bolesne pacijente. Grupe koji se bave pravima pacijenata pozdravile su Amesovu odluku, rekavši da je dopuštanje bilo koje vrste samoubojstava preopasno za društvo.

- Zadovoljni smo što je sud potvrdio zakon protiv potpomognutog samoubojstva i prenio daljnje odluke na zakonodavstvo kojem pripada - rekao je John B. Kelly, direktor Društva za ljudska prava u Massachusettsu.

Matt Valliere, izvršni direktor Fonda za prava pacijentskih prava, rekao je da suosjeća s Kliglerom i ostalim pacijentima koji se suočavaju s izazovnom medicinskom dijagnozom, ali je istaknuo kako je pomaganje u samoubojstvu moralno neispravno.

Dodao je da će smrtno bolesni, osobe s invaliditetom, starije osobe i osobe s financijskim teškoćama biti u riziku od zlostavljanja i prisile ako im se dozvoli potpomognuto samoubojstvo.

Američko udruženje za život također je pozdravio ovu odluku.

- Svaka osoba, a posebno oni koji su najranjiviji, zaslužuje da im se kaže istina - da potpomognuto samoubojstvo nije rješenje i da uvijek postoji nada dok postoji život - rekao je Tom Shakely.

Compassion & Choices, organizacija koja se zalaže za bolje mogućnosti liječenja na kraju života, podnijela je tužbu 2016. godine tvrdeći da bi pacijenti trebali biti u mogućnosti okončati život uz pomoć liječnika kako bi izbjegli nepotrebne patnje. Glasnogovornik organizacije rekao je da će se žaliti na odluku suda.


Da biste komentirali, prijavite se.