Svećenici – radnici pomažu najsiromašnijima

Katolička crkva uvijek pomaže najsiromašnijim slojevima. Tako je bilo i na početku 20. stoljeća kad su radnici bili izrabljivani i loše plaćeni. Zajedno s njima u siromašnim naseljima živjeli su i radili svećenici. Koncept „svećenika-radnika“ u 20. stoljeću, zaživio je na novi način u 21. stoljeću, rekao je otac Kiley za američku agenciju CNS.
utorak, 10. srpnja 2012. u 00:00

Katolička crkva uvijek pomaže najsiromašnijim slojevima. Tako je bilo i na početku 20. stoljeća kad su radnici bili izrabljivani i loše plaćeni. Zajedno s njima u siromašnim naseljima živjeli su i radili  svećenici. Koncept „svećenika-radnika“ u 20. stoljeću, zaživio je na novi način u 21. stoljeću, rekao je otac Kiley za američku agenciju CNS.

Svećenici, njih dvadesetak, s odobrenjem svojih biskupa, rade zajedno s useljenicima i loše plaćenim radnicima. Kako bi bili osposobljeni za rad s njima, sastali su se s mentorima i sindikalnim vođama u lipnju u američkom gradu Chicagu.

„Još uvijek ne znamo kako bi taj pokret nazvali“, rekao je otac J. Cletus Kiley, svećenik iz čikaške nadbiskupije koji je ujedno i predsjednik imigracijske udruge pod nazivom „Ujedinjeni ovdje“. Udruga drži hotel i restoran za tekstilne radnike.

„Zasad taj pokret nazivamo zajednicom svećenika – radnika“, nadodao je o. Kiley.

Kako je naglasio, mnogi se useljenici iskorištavaju i imaju niske plaće, a nemaju odvjetnike koji će se boriti za njihova prava. 

„Brinem se ne samo zato što se radi o radnicima i useljenicima, nego o i mojim župljanima“, istaknuo je otac Jon Fedigo, svećenik u kalifornijskoj župi u San Joseu.

Nekoliko puta pokrenuli su peticiju za povećanje plaća radnika na tržnici koji bi dobili sindikalno predstavništvo i pravo glasa.

Prema njegovim riječima, mnogi svećenici ne razumiju u kojoj se bespomoćnoj situaciji nalaze useljenici i zbog toga se pozivaju svećenici kako bi radili upravo s njima i pomogli im kako bi ostvarili svoja prava. 

Izvor: Laudato/CNS

Da biste komentirali, prijavite se.