[VIDEO] Ukrajinski nadbiskupi oštro kritizirali video o surogat-majčinstvu

Poglavar Ukrajinske grkokatoličke Crkve veliki nadbiskup Svjatoslav Ševčuk i nadbiskup Lavova Mieczyslaw Mokrzycki reagirali su na video tvrtke BioTecCom koji prikazuje djecu surogat-majki koje 'čekaju naručitelje'.
Autor: ika.hkm/laudato.hr/D.R. Photo: screenshot petak, 15. svibnja 2020. u 17:53

Video su okarakterizirali iskazivanjem prezira prema čovjeku i njegovu dostojanstvu i zatražili zabranu surogat-majčinstva u zemlji, prenosi IKA.

U trajanju od četiri minute video prikazuje 46 uplakanih beba u jednom hotelu u Kijevu, a za koje nadbiskupi tvrde da nemaju majčinski dodir ni roditeljsku toplinu, te da se djecu prikazuje kao proizvode koji kupci nisu preuzeli.

- Ljude se ne smije naručivati, proizvoditi i prodavati kao robu. Legalno surogatstvo je moralno zlo uslijed kojega pate i djeca i majke - poručuju nadbiskupi u zajedničkoj izjavi.

Pučka pravobraniteljica Ljudmila Denisova upozorila je da je Ukrajina ovim slučajem ponovno u središtu skandala o zaštiti prava djece koju su rodile surogat-majke.

- Djecu se doduše tretira kao robu visoke kvalitete ali država na poštuje prava novorođenih - istaknula je Denisova i poručila da djeca u Ukrajini ne smiju biti proizvodi trgovine ljudima. 


 

Da biste komentirali, prijavite se.