Ukrajinsko 'crkveno proljeće': Sve više mladića želi postati svećenik

Dvadesetak godina nakon rušenja sovjetskog režima i završetka komunističkih vjerskih progona i represija, zemlja doživljava preporod svećeničkih zvanja.
Autor: aleteia.org/laudato.hr/D.R. Photo: aleteia.org petak, 13. prosinca 2019. u 20:55

Svyatoslav Shevchuk ima 49 godina. On je svjedok transformacije vjere Ukrajinaca koji ima iskustvo vjerskog progona i vjerske slobode.

Kad je 1990. prvi put osjetio svećenički poziv, njegova je zemlja Ukrajina još uvijek bila dio Sovjetskog Saveza. Vjerska praksa bila je strogo zabranjena, a bogoslovne studije vršile su se u tajnosti. U takvom okruženju Shavchuk je i sam doživio kako ga njegovi prijatelji, katolička braća i sestre progone.

Tada je primao donacije iz inozemstva koje su mu omogućile pokrivanje životnih troškova kao bogoslova i studenta teologije. Godine 1994. zaređen je za svećenika.

No, tri godine prije toga, raspadom Sovjetskog Saveza, Ukrajina je postala neovisna država. Uz neovisnost je došla i vjerska sloboda. Od 2011. godine Shevchuk je nadbiskup Ukrajinske grkokatoličke crkve. Grkokatolici su ukrajinska manjina, ali njihova prisutnost u toj zemlji seže još od 10. stoljeća.

Shevchuk, koji živi u Kijevu, svjedoči da su mnogi odlučili odgovoriti na Božji poziv slijedeći put svećeništva, usprkos brojnim poteškoćama kroz koje zemlja još uvijek mora proći.

Također je istaknuo kako se stariji Ukrajinci još uvijek boje špijunaže, izdaje i kažnjavanja, prakse koja je bila 'normalna' desetljećima pod sovjetskim režimom. No, što se tiče nove generacije Shevchuk je prilično optimističan.

- Sretan sam što vidim kako naši bogoslovi žive svoje zvanje bez ikakvog straha - kazao je nadbiskup. 

Da biste komentirali, prijavite se.