„Biti srce koje će generirati ljubav za evangelizaciju“

„Kongregacija za evangelizaciju naroda, pronašavši u Svetoj Tereziji od Djeteta Isusa zaštitnicu misija, želi u tijelu Crkve postati srcem kojim će strujati ljubav prema evangelizaciji“, rekao je nadbiskup Fernanda Filonija, pročelnika Kongregacije za evangelizaciju naroda.
ponedjeljak, 03. listopada 2011. u 00:00
„Kongregacija za evangelizaciju naroda, pronašavši u Svetoj Tereziji od Djeteta Isusa zaštitnicu misija, želi u tijelu Crkve postati srcem kojim će strujati ljubav prema evangelizaciji“. Riječi su to nadbiskupa Fernanda Filonija, pročelnika Kongregacije za evangelizaciju naroda, koje je izrekao tijekom mise održane u subotu, 1. listopada u povodu proslave blagdana Svete Terezije od Djeteta Isusa. Tim se misnim slavljom proslavio prvi dan mjeseca posvećenog misijama u cijelom svijetu, izvijestila je katolička agencija Fides (Agenzia Fides). 
 
Nadbiskup Filoni iznio je kratki pregled života svete Terezije koja je rođena 1872., a imala je samo 24 godine kada je umrla 30. rujna 1897. Svetica je dala svoj život za spas duša i obnovu Crkve. 
Pročelnik je citirao riječi sv. Terezije: „Težila sam za mučeništvom i čekala sam odgovor.“
 
Odgovor je pronašla u Poslanici sv. Pavla Korinćanima koji je poručio: „ne mogu svi biti oboje – apostoli, proroci, učitelji“ te da je Crkva tijelo koju čine mnogi dijelovi. „Htjela sam biti sve to, ali nisam mogla“, nastavio je nadbiskup Filon čitajući riječi svetice, „i shvatila sam da postoji dio tijela koji je nužan i plemenit, a koji ne smije nedostajati, Crkva ima srce koje gori od ljubavi“. Sveta Terezija osvijestila je da „jedino ljubav pokreće druge dijelove tijela na akciju. Da je ljubav nestala, apostoli nikad ne bi propovijedali Evanđelje a mučenici ne bi prolili svoju krv“. Stoga, svetica je zaključila: „Našla sam svoj poziv, u srcu Crkve, mojoj Majci, bit ću ljubav“. 
 
Pročelnik Filon ustvrdio je da potaknuta životom svete Terezije, Kongregacija za evangelizaciju naroda mora „u tijelu Crkve postati srcem kojim će strujati ljubav prema evangelizaciji“. 
 
Izvor: Agenzia Fides
Da biste komentirali, prijavite se.