Benedikt XVI. odgovorio na kritike pisma o Crkvi i krizi seksualnog zlostavljanja

Reakcije na njegovo pismo bile su posebno snažne u njegovoj rodnoj Njemačkoj, u kojoj je već duže vrijeme podvrgnut stalnim kritikama određenih teoloških krugova.
Autor: catholicnewsagency.com/laudato.hr/D.R. Photo: catholicnewsagency.com srijeda, 28. kolovoza 2019. u 13:39

Papa emeritus Benedikt XVI. odgovorio je na kritike svog pisma o krizi zlostavljanja u Crkvi objavljenom u travnju 2019. godine, rekavši da su mnoge negativne reakcije potvrdile njegovu tezu da su otpadništvo i otuđenje od vjere u središtu krize.

U kratkom izlaganju, reagirajući na kritike objavljene u njemačkom časopisu "Herder Korrespoenz", Papa emeritus je ukazao na "opći deficit", kazavši da su mnogi kritičari promašili smisao kojeg je on iznio.

Benediktovo pismo govorilo je o utjecaju seksualne revolucije te kolapsu moralne teologije šezdesetih godina prošlog stoljeća, a potom je predložio kako Crkva treba odgovoriti na trenutnu krizu priznajući da „samo poslušnost i ljubav prema našem Gospodinu Isusu Kristu mogu ukazivati ​​na put“.

Reakcije na njegovo pismo bile su posebno snažne u njegovoj rodnoj Njemačkoj, u kojoj je već duže vrijeme podvrgnut stalnim kritikama određenih teoloških krugova.

Benedikt XVI. naveo je primjer kritičkog odgovora njemačkog profesora povijesti, ističući da se u četiri stranice dugačkoj kritici riječ "Bog" uopće ne pojavljuje. Takva kritika smatra Papa emeritus pokazuje ozbiljnost situacije u kojoj riječ "Bog" u teologiji izgleda zapostavljenom.

- Mogu reći da u većini reakcija na moj doprinos Bog se uopće ne spominje. To znači da se ne raspravlja o središnjem pitanju kojeg sam htio postaviti - kazao je Benedikt XVI.

 

Da biste komentirali, prijavite se.