Božja blizina preobražava stvarnost

Sveti Otac je današnju opću audijenciju posvetio Psalmu 23 koji započinje stihovima: „Gospodin je pastir moj: ni u čem ja ne oskudijevam“. Kako je Vatikanska izvještajna agencija izvijestila, Papa je naglasio da te riječi upućuju na radikalan čin povjerenja i svjesnog predavanja Bogu.
srijeda, 05. listopada 2011. u 00:00
Sveti Otac je današnju opću audijenciju posvetio Psalmu 23 koji započinje stihovima: „Gospodin je pastir moj: ni u čem ja ne oskudijevam“. Kako je Vatikanska izvještajna agencija (Vatican Information service, VIS) izvijestila, Papa je naglasio da te riječi upućuju na radikalan čin povjerenja i svjesnog predavanja Bogu. 
 
„Psalmist izražava mirnu sigurnost da će biti vođen i zaštićen od svih opasnosti jer je Bog njegov pastir. Ta slika pobuđuje ozračje povjerenja, intimnosti i nježnosti. Pastir poznaje svaku ovcu, zove ih njihovim imenom, a one ga slijede jer ga prepoznaju i vjeruju mu. On se brine za njih, čuva ih kao neprocjenjivo blago, te je spreman braniti ih kako bi ih očuvao i osigurao da žive u miru. One neće željeti ništa drugo, jer je pastir s njima.“
 
Nadalje, psalmist opisuje oazu mira u koju pastir vodi svoje ovce. Ukoliko je riješ o pustinji, i dalje ne staje sigurnost u pastirovu sposobnost vođenja. 
 
Pastir, naime, ima na srcu dobro svoga stada, prilagođava svoje ritmove i vlastite potrebe ritmu i potrebama svojih ovaca, kroči i živi s njima, vodeći ih "pravim" putovima, to jest putovima koji su prilagođeni njima, pazi na njihove potrebe a ne na vlastite. Sigurnost njegova stada mu je na prvome mjestu i to mu je stalno pred očima dok vodi svoje stado.
 
„Draga braćo i sestre, i mi, poput psalmiste, ako idemo za 'Pastirom dobrim', ma koliko se teškim, mukotrpnima ili dugima mogu činiti putovi našega života, moramo biti sigurni da su oni 'pravi' za nas i da nas Gospodin vodi i da nam je uvijek blizu. Zato psalmist može izraziti mirnoću i sigurnost bez imalo nesigurnosti i straha: 'Pa da mi je i dolinom smrti proći, zla se ne bojim, jer si ti sa mnom. Tvoj štap i palica tvoja utjeha su meni'“. 
 
Benedikt XVI. pojasnio je da iako židovski izraz priziva sliku sjene smrti, on se ne boji, jer zna da je Bog s njim. „Izraz je to potpunog pouzdanja i radikalnog iskustva vjere: Božja blizina preobražava stvarnost, dolina smrti ne čini se strašnom.“
 
"Draga braćo i sestre, Psalam 23 nas poziva da obnovimo svoje pouzdanje u Boga te se potpuno prepustimo u njegove ruke. Molimo dakle s vjerom da nam Gospodin udijeli da kročimo uvijek njegovim putovima poput pitomog i poslušnog stada, da nas primi u svoju kuću, za svoj stol i da nas vodi na 'vrutke tihane' da se, prihvaćajući dar njegova Duha, uzmognemo napajati na njegovim izvorima, izvorima one vode žive 'koja struji u život vječni'". 
 
Izvor: VIS/IKA                  
Da biste komentirali, prijavite se.