[VIDEO] Papa na Cvjetnici: Ne bojte se život potrošiti za Boga i za druge!

Papa Franjo predvodio je danas Misu Nedjelje Gospodnje, odnosno Cvjetnice u bazilici sv. Petra u Vatikanu.
Autor: vaticannews.va/laudato.hr/D.R. Photo: vaticannews.va nedjelja, 05. travnja 2020. u 15:16

U do sada najsiromašnijoj proslavi Cvjetnice, barem što se tiče prisutnosti naroda, papa Franjo istaknuo je da se ne trebamo bojati dati svoj život za drugoga i za Boga.

- Isus 'oplijeni sam sebe, uzevši lik sluge'. Dopustimo da nas te riječi apostola Pavla uvedu u svete dane, kada Božja riječ pokazuje Isusa kao slugu - potaknuo je papa Franjo današnjoj homiliji.

Podsjetio je kako nas je Bog spasio služeći nam, dok mi obično mislimo da mi služimo Bogu. No, Sveti Otac pojašnjava kako je Bog je taj koji je nama besplatno služio, jer nas je prvi ljubio.

- Gospodin nas je spasio, dajući svoj život za nas. Dragi smo mu i skupo smo ga koštali. Njegova ga je ljubav dovela do toga da se žrtvovao za nas i da je na se uzeo sve naše zlo. Bog nas je spasio, dopuštajući da se naše zlo svali na Njega. Reagirao je ponizno, strpljivo i poslušno kao sluga, isključivo snagom ljubavi. Otac je podupirao Isusovo služenje, nije rastjerao zlo koje se sručilo na Njega, podupirao je Njegovo trpljenje, kako bi naše zlo pobijedio samo dobrom, te kako bi kroz njega do kraja prošla ljubav - kazao je Papa.

Napomenuo je kako je Gospodin služio do te mjere da je, kao Onaj koji ljubi, iskusio najbolnije situacije kao što su izdaja i napuštenost.

- Isus je podnio izdaju učenika koji ga je prodao i onoga koji ga je zanijekao. Izdali su ga ljudi koji su ga hvalili i veličali. Izdala ga je vjerska institucija koja ga je nepravedno osudila i politička koja je oprala ruke. Strašno je kada otkrijemo da je netko izigrao povjerenje koje smo u njega položili. Tada se duboko u srcu rađa takvo razočaranje zbog kojeg život izgleda kao da više nema smisla. To se događa, jer smo rođeni da budemo ljubljeni i da ljubimo, a najteža je stvar kada nas izdaju oni koji su nam obećali biti odani i blizu - primijetio je Sveti Otac.

Potom je kazao da svi imaju priliku vidjeti svoje slabosti i nevjernosti prema Kristu samo ako budu iskreni prema sebi.

- Koliko laži, licemjerja i dvoličnosti; dobrih nakana koje su izdane; neodržanih obećanja i napuštenih namjera! Gospodin zna koliko smo slabi i nedosljedni, koliko puta padamo, kako teško ustajemo i kako teško zacjeljuju određene rane. Ozdravio nas je uzevši na se naše nevjernosti i izdaje. Umjesto da se obeshrabrimo zbog straha da nećemo uspjeti, možemo podići pogled prema raspelu, primiti Njegov zagrljaj i reći: Isuse, Ti si uzeo moju nevjernost. Otvaraš mi ruke, služiš mi svojom ljubavlju, podupireš me i zato idem dalje - rekao je Sveti Otac.

Istaknuo je kako je Isus čitavu svoju muku i smrt prihvatio proživjeti da bi služio.

- Kada se u bezizlaznoj situaciji osjećamo napušteni i kad nam se čini da čak ni Bog ne odgovara, sjetimo se da nismo sami. Isus je iskusio potpunu napuštenost, kako bi s nama u svemu bio solidaran. To je učinio za mene i za tebe, kako bi ti rekao: 'Ne boj se, nisi sam. Iskusio sam sav tvoj očaj kako bih uvijek bio uza te'. Danas, u drami pandemije, suočeni s mnogim sigurnostima koje se raspadaju, Isus svakome kaže: 'Hrabro, otvori svoje srce mojoj ljubavi. Osjetit ćeš Božju utjehu, koja te podupire' - poručio je papa Franjo.

Pred kraj svoje propovijedi napomenuo je kako je put je služenja najbolji put jer je to put pobjede koji nas je spasio i koji nam spašava život.

- To osobito želim reći mladima, na ovaj dan koji je njima već 35 godina posvećen. Dragi prijatelji, gledajte istinske junake koji se ovih dana vide i koji nemaju slavu, novac i uspjeh, nego služe drugima. Ne bojte se život potrošiti za Boga i za druge, zaradit ćete! Život je dar koji se prima, darujući sebe. Najveća je radost ljubavi reći DA, kao što je Isus učinio za nas, bez onoga 'ako' i 'ali' - zaključio je Sveti Otac.
 

Da biste komentirali, prijavite se.