[FOTO] Papina audijencija: Svjedok je onaj koji očituje Krista u svom životu

U ovoj audijenciji posebno se dotaknuo lika sv. Petra kao jednog od glavnih svjedoka uskrslog Krista.
Autor: ika.hkm/laudato.hr/D.R. Photo: Daniel Ibáñez/Catholic News Agency srijeda, 28. kolovoza 2019. u 14:11

Papa Franjo u srijedu 28. kolovoza održao je novu audijenciju na Trgu sv. Petra. U ovoj audijenciji posebno se dotaknuo lika sv. Petra kao jednog od glavnih svjedoka uskrslog Krista.

- Crkvena zajednica opisana u Djelima apostolskim živi od velikoga bogatstva koje joj Gospodin stavlja na raspolaganje, doživljava brojčani rast i veliki procvat, usprkos napadima izvana. Luka inzistira na znamenjima i čudima koja prate riječ apostolâ i na posebnoj brizi za bolesne kojima se oni posvećuju - kaže Papa.

Tumačeći peto poglavlje Djela apostolskih, papa Franjo rekao je kako se prva Crkva pokazala kao „poljska bolnica“ koja prima najslabije osobe, to jest bolesne. Njihovo trpljenje privlači apostole, koji ne posjeduju „ni srebra ni zlata“ (Dj 3, 6) već im je snaga u imenu Isusovu. U očima prvih kršćana bolesnici su povlašteni primatelji blagovijesti o Kraljevstvu Božjem, oni su privilegirani za Crkvu, za srce svećenika, za sve vjernike. Papa je istaknuo kako ih se zbog toga ne smije odbacivati, nego brinuti, pomagati im.

- Među apostolima se ističe Petar koji ima prvenstvo u grupi apostolskoj zbog primata i poslanja primljenog od Uskrsloga. On je taj koji će započeti propovijedanje kerigme na dan Pedesetnice i koji je imao vodeću ulogu na koncilu u Jeruzalemu. Petar pristupa nosilima i prolazi među bolesnima, kao što je to činio Isus, preuzevši na sebe slabosti i bolesti. I Petar, ribar u Galileji, prolazi, ali dopušta da se očituje Drugi: da Krist bude živ i da djeluje - rekao je Papa te nastavio:

- Naime, svjedok je onaj koji očituje Krista, bilo riječima, bilo tjelesnom prisutnošću, što mu omogućuje da bude povezan i da bude produženje Riječi tijelom postale u povijesti. Petar je taj koji čini djela Učitelja: gledajući u nj s vjerom, vidimo samog Krista. Ispunjen Duhom svoga Gospodina, Petar prolazi i – a da on sam ništa ne čini – njegova sjena postaje „milovanje“, iscjeliteljska, prenosi zdravlje, izlijeva nježnosti Uskrsloga koji se priginje nad bolesne i vraća život, spasenje, dostojanstvo.

Papa je istaknuo kako Petrovo ozdraviteljsko djelovanje izaziva mržnju i zavist saducejâ, koji apostole bacaju u tamnicu i, uznemireni zbog njihova misterioznog oslobođenja, zabranjuju im da poučavaju. Ti su ljudi vidjeli čuda koja apostoli nisu učinili vradžbinom, već u Isusovo ime; ali nisu htjeli to prihvatiti te su ih bacili u zatvor, išibali ih. Kasnije ovi bivaju čudesno oslobođeni, ali srce saduceja bilo je tako okorjelo da nisu htjeli vjerovati onome što su vidjeli. Petar im je odgovorio nudeći ključ kršćanskog života, kazavši da se treba većma pokoravati Bogu negoli ljudima jer su saduceji tvrdili da trebaju prestati ozdravljati.

- Ja se većma pokoravam Bogu negoli ljudima: to je veliki kršćanski odgovor. To znači bespridržajno slušati Boga, bez odgađanja, bez kalkulacija; prianjati uza nj da bismo postali sposobni za savez s njim i s onima koje susrećemo na svome putu - rekao je Papa te zaključio audijenciju kratkom molitvom.

- Molimo i mi Duha Svetoga za snagu da se ne damo zastrašiti od onih koji nam zapovijedaju da šutimo, koji nas kleveću pa čak i nasrću na naš život. Zamolimo ga da nas jača iznutra kako bismo stekli sigurnost da je Gospodin svojom ljubavlju i utjehom prisutan uz nas.

 

Da biste komentirali, prijavite se.