Na današnji dan umro papa Siksto V., dobročinitelj Hrvatima

Za Hrvatsku je osobito zanimljivo da je papa Siksto V. zaslužan za osnutak kasnijeg Papinskog hrvatskog zavoda Svetog Jeronima u Rimu. Naime, Siksto V. obnovio je crkvu sv. Jeronima smještenu nedaleko od rijeke Tibera i osnovao je uz nju kaptol namijenjen svećenicima s naših prostora.
Autor: Laudato NP Photo: www.sveti-jeronim.org srijeda, 27. kolovoza 2014. u 09:59

Papa Siksto V. pripadao je redu franjevaca. Bio je poznat kao državnik velikog autoriteta i vlo uporan. Posvetio se obrani vjere, obnovi Crkve i povećanju ugleda Svete Stolice i Papinske Države.

Na današnji dan 1590. godine umro je papa Siksto V., rođenog imena Felice Peretti. Rodio se u Grottamaru, primorskom mjestu kod Ancone koje se nalazi nasuprot Šibenika. Ujak mu je bio konventualac i gvardijan u samostanu u Montaltu.

Papa Siksto V. bio je suvremenik mnogih poznatih osoba, primjerice Michelangela, Tiziana, kralja Henrika VIII., ruskog cara Ivana IV. Groznog, kraljice Elizabete, Cervantesa, Shakespearea, El Greca i sultana Sulejmana Veličanstvenog.

U povijesti je ostao zapamćen kao pokretač važnih zahvata u rimskoj crkvi i u urbanoj nadogradnji i podgradnji grada Rima. Temeljito je reformirao Rimsku kuriju. Gradu Rimu dao je nanovo izgraditi i obnoviti rimsko gradsko središte time što je otvorio šest novih glavnih gradskih ulica i, ništa manje važno, obnovio vodoopskrbnu mrežu. Radio je na javnom redu i miru, gdje je poduzeo radikalne mjere kojima se borio protiv razbojnika i kriminalaca.

U vrijeme pape Siksta V. podignut je znameniti obelisk na Trgu sv. Petra u Vatikanu, koji i danas stoji s visinom od čak 45 metara do vrha križa. Papa Siksto V. bio je izvanredno aktivan papa, koji je uspio izvršiti mnoge projekte, a imao je i velike ambicije koje nisu privedene kraju zbog njegove smrti nakon samo pet godina pontifikata.

Za Hrvatsku je osobito zanimljivo da je papa Siksto V. zaslužan za osnutak kasnijeg Papinskog hrvatskog zavoda Svetog Jeronima u Rimu. Naime, Siksto V. obnovio je crkvu sv. Jeronima smještenu nedaleko od rijeke Tibera, i osnovao je uz nju kaptol namijenjen svećenicima s naših prostora.

Neki smatraju da su Sikstu V. u izgradnji crkve sv. Petra pomogli hrvatski arhitekti Lucijan Vranjanin i njegov brat, obojica nadahnuti u školi graditelja šibenske katedrale Jurja Dalmatinca, a oko rekonstrukcije kupole sv. Petra presudno su utjecali izračuni našeg Ruđera Boškovića.

Papa Siksto V. umro je u Rimu upravo na današnji dan, 27. kolovoza 1590. godine, u 70. godini, a naslijedio ga je papa Urban VII.
 

Da biste komentirali, prijavite se.