Nadbiskup Hoser: "U Međugorju se izvanredni duhovni plodovi mogu 'dotaknuti rukom'"

Prisutnost brojnih posjetitelja i svjedočanstava potakli su Vatikan da prepozna važnost Međugorja.
Autor: cruxnow.com/laudato.hr/D.R. Photo: wikimedia.org petak, 26. srpnja 2019. u 20:59

Posljednjih godinâ vjerodostojnost Međugorja i čudesâ koja se tamo događaju bila su predmet mnogih ispitivanja i sumnje. Međutim, prisutnost brojnih posjetitelja i svjedočanstava potakli su Vatikan da prepozna njegovu važnost.

- Međugorje je međunarodno molitveno mjesto gdje se izvanredni duhovni plodovi mogu 'dotaknuti rukom' – kazao je poljski nadbiskup Henryk Hoser, posebni papin izaslanik za Međugorje, 22. srpnja za Avvenire.

U publikaciji tog talijanskog časopisa nadbiskup Hoser ukazao je na velik broj obraćenja, zvanja i sakramenata koji se događaju na tom mjestu kao primjer pozitivnih učinaka koje to mjesto ima za katoličku zajednicu. Pritom je istaknuo da ne vidi tragove krivovjerja.

Nadbiskup Hoser nalazi se u Međugorju od veljače 2017. godine, otkako ga je papa Franjo imenovao izaslanikom. U njemu je zadužen za upravljanje pastoralnim potrebama hodočasnika te kao posrednik između lokalne franjevačke zajednice i katoličke hijerarhije.

Dolaskom Hosera napravio se svojevrsan pomak u priznavanju Međugorja. Naime, dozvoljena su službena hodočašća u to mjesto, a to je općenito posljednji korak prema raspravi o tome kako bi Vatikan trebao podupirati to mjesto.

- Ljudi tvrde da osjećaju prisutnost Marije. Međutim, dopuštanje hodočašća ne smije se tumačiti kao priznavanje viđenjâ vezanih za Međugorje – kazao je Hoser.

Nadalje je spomenuo kako je za njega Međugorje mjesto blagoslovljeno od Boga, mjesto susreta i dijaloga s Gospodinom preko Djevice Marije. Inače, Međugorje je prema nekim podacima treće najpopularnije europsko hodočašće nakon Lourdesa u Francuskoj i Fatime u Portugalu. Više od 30 milijuna vjernika posjetilo je Međugorje otkako su se pojavila navodna ukazanja.

Papa Franjo u jednom je intervjuu u svibnju 2017. godine izjavio da je osobno skeptičan prema navodnim ukazanjima.

- Više volim da je Gospa majka, naša majka, a ne telegrafski operater koji šalje poruku svaki dan u određeno vrijeme. To nije Isusova majka.

Međutim, prema duhovno-pastoralnim činjenicama Papa ne 'sklanja pogled' pa je stoga poslao nadbiskupa Hosera kako bi se situacija oko Međugorja još više pročistila.

- Svjedočim da je u Međugorju Majka Božja u središtu svega, bez obzira o eventualnim nadnaravnim događajima – rekao je nadbiskup Luigi Pezzuto, apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini te dodao:

- Odluka Pape da odvoji Međugorje kao hodočasničko mjesto u prepoznavanju navodnih ukazanja pokazuje njegovu dalekovidnost i brigu koju ima prema svima koji se iskrenim srcem povjere majčinskom zagovoru Marije.

U narednim danima dva će bliska Papina suradnika posjetiti Međugorje u sklopu Mladifesta. Bit će to kardinal Gualtiero Bassetti te kardinal Angelo De Donatis.

 

Da biste komentirali, prijavite se.