Papa: Iskrena vjera pridonosi miru

Papa Benedikt XVI. u svom se govoru na Svjetski dan mira na susretu u Asizu osvrnuo na vjeru koja donosi mir svijetu i kako zloupotreba mira vodi k nasilju, prenijela je danas Katolička izvještajna agencija.
četvrtak, 27. listopada 2011. u 00:00
Papa Benedikt XVI. u svom se govoru na Svjetski dan mira na susretu u Asizu osvrnuo na vjeru koja donosi mir svijetu i kako zloupotreba mira vodi k nasilju, prenijela je danas Katolička izvještajna agencija (Catholic News Agency, CNA).
 
„Riječ je o zajedničkom putovanju prema istini, zauzimanju odlučnog stava u obrani ljudskog dostojanstva i zajedničkog angažmana za mir protiv svakog oblika razarajuće sile“, poručio je Sveti Otac vođama svjetskih religija.
 
Susret naslovljen „Hodočasnici istine, hodočasnici mira“ održan je u povodu 25. obljetnice prvog Svjetskog dana mira održanog 1986. na inicijativu Ivana Pavla II. 
 
Benedikt XVI. opisao je kako se prijetnja globalnog nasilja promijenila u 25 godina nakon završetka Hladnog rata. A opet, nadodao je, „nasilje kao takvo potencijalno je uvijek prisutno i karakteristično je za naše doba“.
 
Suvremeno nasilje manifestiralo se, prema mišljenju Svetog Oca, u dva kontradiktorna smjera – religijsko i antireligijsko nasilje.
 
„Kao kršćanin želim istaknuti: da, istina je, tijekom povijesti, nasilje je bilo činjeno u ime kršćanske vjere“, rekao je. „Priznajemo to s velikom sramotom. No, kristalno je jasno da se iskorištavala kršćanska vjera, u ime nečega drugoga.“
 
Stoga je zadaća kršćanskih vođa da pročišćuju religiju kršćana uvijek ispočetka i to iz samog središta, kako bi zaista služili kao Božji instrumenti mira u svijetu, unatoč ljudskim slabostima, ustvrdio je Papa. 
 
Izvor: CNA
Da biste komentirali, prijavite se.