Papa: 'Bitno je nove generacije odgajati kao aktivne građane koji sudjeluju u društvu'

Papa Franjo primio je u audijenciju američku dobrotvornu Zakladu 'Šansa u životu'
Autor: vaticannews.va/Laudato/J.B. Photo: Daniel Ibáñez/Catholic News Agency utorak, 10. prosinca 2019. u 13:38

Papa Franjo jučer je primio u audijenciju predstavnike američke dobrotvorne Zaklade 'Šansa u životu'.

- Bitno je nove generacije odgajati kao aktivne građane koji sudjeluju u društvu i stavljaju u središte osobu, te istovremeno brigu za okoliš. U borbi za taj cilj treba sudjelovati i tehnološka inovativnost, te će ga upravo nove generacije, ako su dobro motivirane, moći ostvariti, jer su rođene i rasle u sadašnjem tehnološkom kontekstu - istaknuo je Sveti Otac govoreći o odgoju novih generacija.

Kao posljedica 2. svjetskog rata, među mnogim nevoljama u Rimu bila je i prisutnost 100 000 djece koja su ostala bez obitelji i smještaja. Ta je situacija taknula mladog irskog svećenika Johna Patricka Crolla Abbinga koji se, umjesto diplomatske karijere, uz blagoslov pape Pija XII. radije posvetio brizi za siročad. Najprije je organizirao prihvatilište za djecu s ulice, a potom je zajedno s don Antoniom Rivoltom osnovao 'Republiku mladih' u mjestu Civitavecchia, odnosno 1953. godine 'Grad mladih Rimljana', i to su počeci nastanka te organizacije.

Nadahnut neovisnom i odlučnom naravi tih mnogih maloljetnika, osnivač je u samoupravi vidio bit života 'Grada mladih'. Mlade i djecu nazivao je građanima, bio je to prvi korak prema odgoju za povjerenje, vještinu i odgovornost kako bi mogli upravljati svojim gradom. Nakon određenog vremena Gradovi mladih su se raširili po cijeloj Italiji kako bi zatim nastali i u Etiopiji, Boliviji, Kolumbiji, Gvatemali i Peruu. Do danas ta je organizacija pomogla više od 30 000 mladih, a 2016. godine promijenila je ime u 'Šansa u životu', poštujući na taj način nakanu osnivača i preuzimajući ulogu na međunarodnoj razini, piše Vatikanski Radio.

 

Da biste komentirali, prijavite se.