Papa Franjo: Migranti su prije svega osobe

'Pomoć je posljednjima velika odgovornost, od koje nitko ne može biti odriješen'
Autor: vaticannews.va/Laudato/J.B. Photo: Vatican Media utorak, 09. srpnja 2019. u 15:07

- Isus svojim učenicima otkriva kako je nužna preferencijalna opcija za posljednje, koji trebaju imati prvo mjesto u djelima ljubavi - rekao je papa Franjo u homiliji na jučerašnjoj Misi u Bazilici sv. Petra, koju je predslavio povodom šeste obljetnice svojeg pohoda Lampeduzi, piše Vatican News.

Sveti otac je istaknuo kako su migranti su prije svega ljudske osobe, te da se ne radi samo o socijalnim ili selilačkim pitanjima.

- Migranti su danas simbol svih koje globalizirano društvo odbacuje - istaknuo je u homiliji Sveti Otac.

Podsjetio je pritom na mnoge 'posljednje' koji vape za oslobođenjem: osobe koje su prevarene i ostavljene da umru u pustinji, žrtve mučenja i zatočenike u logorima, one koji plove preko nemirnoga mora i koji predugo ostaju u kampovima za privremeni prihvat.

- Oni su neki od posljednjih koje nas Isus poziva voljeti i pridignuti - rekao je Papa.

Papa je objasnio kako najslabijima i najranjivijima valja pomoći.

- Sviđa mi se misliti kako mi možemo biti ti anđeli koji uzlaze i silaze, uzimajući pod ruku malene, hrome, bolesne, isključene: posljednje koji bi inače bili ostavljeni i vidjeli samo bijedu zemlje, ne razabirući već sada pokoji odbljesak nebesa - kazao je.

Objasnio je kako danas postoje razni oblici siromaštva, postoje 'siromasi' u raznim dimenzijama nestašice, potlačeni, marginalizirani, stari, bolesni, maleni, oni koje se smatra 'posljednjima' u društvu.

- Pomoć je posljednjima velika odgovornost, od koje nitko ne može biti odriješen ako želimo ispuniti poslanje spasenja i oslobođenja, na suradnju u kojem nas je sam Gospodin pozvao -ustvrdio je na koncu Papa.

 

Da biste komentirali, prijavite se.