Papa Franjo: Potrebna je kulturna revolucija u službi "raspetih našega doba"

Papa je, među ostalim, potaknuo nazočne da ne prestanu pružati tu bliskost najranjivijima.
Autor: vaticannews.va/laudato.hr/D.R. Photo: vaticannews.va petak, 08. studenog 2019. u 11:07

U dugom govoru na španjolskom jeziku, Papa je potaknuo Tajništvo za društvenu pravednost i ekologiju Družbe Isusove da nastavi služiti "raspetima našega doba". Potrebna je, prema njegovim riječima, prava kulturna revolucija. Nije riječ samo o rješavanju problema, nego ponajviše o poticanju procesā osposobljavajući ljude da stvaraju vlastitu budućnost.

Služenje siromašnima, odgoj, pozornost prema izbjeglicama, zaštita ljudskih prava. U govoru koji je održao pred više od 200 sudionika susreta Tajništva za društvenu pravednost i ekologiju Družbe Isusove (SJES), papa Franjo ih je potaknuo da nastave ići putom te – kako je rekao – 'kreativne obveze' koja je vlastita njihovom poslanju služenja posljednjima. Tajništvo je ustanovljeno 1969. godine po želji patra Pedra Arrupea – koji je bio vrhovni poglavar Družbe Isusove od 1965. do 1983. godine – a njegovi su se članovi okupili ovoga tjedna u Rimu, povodom 50. obljetnice djelovanja, te kako bi obnovili upravo tu društvenu obvezu.

Srž je Papina poticaja nasljedovanje Krista u služenju – kako je rekao – „raspetih našega doba“. Pritom je istaknuo brojne situacije nepravde u onomu što je više puta nazvao 'svjetskim ratom u dijelovima'. Riječ je o trgovini ljudima i izrazima ksenofobije, o egoističnom traženju nacionalnih interesa do nejednakosti među zemljama i unutar njih, koja se – prema Papinim riječima – povećava geometrijskom progresijom, sve do lošega postupanja s našim zajedničkim domom koje, u konačnici, pogađa ponajviše siromašne.

Kako bismo konkretno nasljedovali Isusa u takvim prilikama, Papa je podsjetio da treba prije svega pratiti žrtve, ali i razotkriti zla svijeta, te uspostaviti apostolsku kreativnost i dubinu koju je pater Adolfo Nicolás, koji je također bio general Družbe Isusove, toliko želio za družbu. Papa, naime, traži pravu „kulturnu revoluciju“, promjenu pogleda i ponašanja. Potreban je polagani rad preobražaja strukturā, kroz sudjelovanje u javnom dijalogu, tamo gdje se donose odluke koje utječu na život posljednjih.

Papa Franjo, osim toga, traži da ta promjena krene od samih siromaha, te je, spomenuvši se susreta s pučkim pokretima u Boliviji 2015. godine, podsjetio da kada se najponizniji organiziraju, postaju istinski „društveni pjesnici“, stvaratelji rada, graditelji kućā, proizvođači hrane, posebice za one koje se odbacuje na svjetskom tržištu.

- Služi li socijalni apostolat za rješavanje problema? – upitao je potom te istaknuo – Da, ali ponajviše u svrhu promicanja procesa i poticanja nade. Riječ je o procesima koji pomažu pojedincima i zajednicama da rastu, koji im daju da budu svjesni svojih pravā, da razviju svoje sposobnosti i kreiraju vlastitu budućnost. Ispravan je put, dakle, onaj na kojemu se sije nada kako bi se otvorila budućnost, stvarajući pritom alternative.

Papa je u govoru podsjetio također da je Družba Isusova od samoga početka pozvana služiti siromašnima, i to pozivom koji je sveti Ignacije uvrstio u Formulu iz 1550. godine. Po njoj bi se isusovci trebali posvetiti zaštiti i promicanju vjere i napredovanju duša u kršćanskom životu i nauku, kao i pomirenju očajnih, pomoći onima koji su u zatvoru ili u bolnici, te posvećivanju drugim karitativnim djelima. Ta je tradicija – prema Papinim riječima – došla i do naših dana.

- U siromašnima ste pronašli povlašteno mjesto za susret s Kristom, i to je dragocjeni dar u životu vjernika – primijetio je Papa te istaknuo – Susret s Kristom među njegovim miljenicima izraz je naše vjere. To iskustvo Družbe Isusove s posljednjima ojačalo je njezinu vjeru, čineći ju milosrdnijom i više evanđeoskom. Na taj je način doživljen osobni i zajednički preobražaj, obraćenje.

Papa je, među ostalim, potaknuo nazočne da ne prestanu pružati tu bliskost najranjivijima.

- Naš razlomljen i podijeljen svijet treba graditi mostove kako bi svatko od nas u posljednjima otkrio lijepo lice brata, čija prisutnost poziva našu solidarnost. U boli braće i zajedničkoga doma potrebno je kontemplirati otajstvo križa, kako bismo bili sposobni dati život sve do kraja – rekao je papa Franjo.


 

Da biste komentirali, prijavite se.