Papa Franjo: S križem se ne može pregovarati. Ili ga se prihvaća ili ga se odbacuje

'Neka nam ovo vrijeme pomogne da živimo ovu svetu napetost, između sjećanja obećanja, stravične stvarnosti koja je prisutna na križu te nade uskrsnuća'
Autor: Laudato Photo: Vatican Media ponedjeljak, 15. travnja 2019. u 15:08

- Usklici prilikom ulaska u Jeruzalem i Isusovo poniženje. Svečani poklici i žestoki bijes. Ova dvojako otajstvo svake godine prati ulazak u Sveti tjedan: procesija s palminim i maslinovim granama te svečano čitanje Muke Gospodnje - rekao je Sveti Otac u svojoj propovijedi na Trgu sv. Petra u Rimu gdje je uz prisustvo velikog broja ljudi predslavio svečano misno slavlje na nedjelju Muke Gospodnje ili Cvjetnicu.  

Napomenuo je kako nas upravo ta dva čina trebaju obuzeti i uvesti u ovo djelo nadahnuto Duhom Svetim.

- Trebamo vjerom pratiti našeg Spasitelja na njegovom putu te imati uvijek na pameti Njegovu veliku pouku kao primjer života i pobjede nad duhom zla - kazao je Papa.

Rekao je kako nam Isus pokazuje kako se suočiti s teškim trenutcima i najgorim napastima, čuvajući u srcu mir koji nije izdvojenost, neosjetljivost i nadmoć već je potpuno predanje Ocu i Njegovoj volji spasenja, života, milosrđa.

Sveti Otac nadalje naglašava kako i u ovom Evanđelju, svečanom ulasku u Jeruzalem, On nam pokazuje put. Jer u ovom događaju zlo, knez ovoga svijeta igra na jednu kartu: kartu trijumfalizma. No Gospodin je odgovorio ostajući vjeran na svojem putu, putu poniznosti.

- Nakon Njega, prva koja je išla tim putem, bila je Njegova Majka Marija, prva učenica, Blažena Djevica Marija i sveci, morali su trpjeti kako bi hodili u vjeri i volji Božjoj, suočavajući se s teškim i bolnim životnim događajima, odgovarajući vjerom što zahtijeva 'određeni napor srca'. To je noć vjere. No samo iz te noći nastaje zora uskrsnuća. Trijumfalizam se pokušava približiti cilju pomoću prečaca i lažnih kompromisa. Cilj mu je popeti se na pobjednička kola. Trijumfalizam živi od djela i riječi koje, međutim, nisu prošle kroz kušnju križa. Hrani se usporedbom s drugima, procjenjujući ih uvijek gorim, manjkavim i neuspješnim. Dovitljiv oblik trijumfalizma svjetovna je duhovnost koja je najveća opasnost, najpodmuklija napast koja prijeti Crkvi. Svojom mukom Isus je uništio trijumfalizam - kazao je Papa.

Istaknuo je kako u isto vrijeme Kristovo je srce na drugom putu, na svetom putu koji samo On i Otac znaju.

- To je put koji ide od 'Božjeg stanja' do 'stanja sluge', put poniženja u poslušnosti 'sve do smrti, smrti na križu' (Fil 2,6-8). On zna da za postizanje istinskog trijumfa mora stvoriti mjesta za Boga, a da bi stvorio prostor za Boga postoji samo jedan način: osloboditi se i odreći sebe. Šutjeti, moliti, poniziti se. S križem se ne može pregovarati: ili ga se prihvaća ili ga se odbacuje. Svojim poniženjem Isus nam je htio otvoriti put vjere, hodeći njime pred nama. Neka nam ovo vrijeme pomogne da živimo ovu svetu napetost, između sjećanja obećanja, stravične stvarnosti koja je prisutna na križu te nade uskrsnuća - rekao je papa Franjo.

Prije završnog blagoslova i molitve Anđeoskog obećanja Papa je pozdravio sve prisutne i one koji prate putem raznih medija. Napose se to odnosilo na mlade, kako je i sam rekao, koji na Cvjetnicu sakupljeni oko svojih biskupa slave dan mladih u svojim biskupijama. Pozvao ih je da učine svojima i u svakodnevici žive nedavnu apostolsku pobudnicu Cristus vivit, koja je plod Sinode biskupa o mladima.

- U ovom tekstu svatko od vas može pronaći plodne, životvorne zamisli, ideje za vlastiti život i rast na putu vjere te služenju braći - dodao je Papa.

 

Da biste komentirali, prijavite se.