Papa Franjo mladima: Nemojte se odvajati, blizina znači sreću

Pod naslovom 'Mladiću, kažem ti ustani!' Papa poziva mladiće i djevojke da od života učine nešto lijepo za svijet i za Crkvu.
Autor: vaticannews.va/laudato.hr/D.R. Photo: vaticannews.va četvrtak, 05. ožujka 2020. u 19:55

Papa Franjo poslao je poruku za 35. svjetski dan mladih koji će se na biskupijskoj razini održati 5. travnja. Pod naslovom 'Mladiću, kažem ti ustani!' Papa poziva mladiće i djevojke da se ne odvajaju od života, nego da od njega učine nešto lijepo za svijet i za Crkvu.

- Pred nama su mladi sa zaslonom pametnog telefona spremni za snimanje, možda čak i neke drame, ali koji ostaju na svojoj strani, ne miješajući se, kao da im je neka zavjesa pala na srce. Uživaju sretne sate držeći se po strani, život im je rastresen, gledaju ga sa stajališta onih koji gledaju, a ne vide. To je recept za sreću mnogih mladih koji u svojoj nutrini nose miris smrti zbog dosade i depresije, zbog odluka koje ih čine ravnodušnima - napisao je Papa.

Vatican News piše kako je Sveti Otac uputio poruku nadahnjujući se na Christus vivit, pobudnici koja je objavljena kao pečat Sinode mladih iz 2018. godine. I kako je to u njegovom stilu kada se obraća mladima, riječi prolaze velikom snagom od otvorenog prepoznavanja mračnih uglova i životnih zamki do isticanja svjetla onih koji, osjećajući se ljubljeni od Krista, padaju i dižu se, no ipak ne prestaju ljubiti.

Da bi to pokazao, papa Franjo je u pojedinim gestama razmotrio Isusovo ponašanje prema udovici iz Naina, kada je susreo skupinu ljudi koji su njezina sina jedinca nosili na pokop.

- Isus je zaustavio sprovodnu povorku. Približio se, postao je njihov bližnji. No još se prije toga zaustavio i pažljivo, a ne rastreseno, promotrio prizor; vidio je ženu u njezinoj muci i sažalio se nad njom - primijetio je papa Franjo.

Upitao se kakav je naš pogled? Gledamo li pažljivim očima ili kao kada brzo pregledavamo tisuće fotografija u svojem pametnom telefonu ili na društvenom profilu? Tako je pokazao da pomno promatra stil života mladih, primjećujući sklonost kod mnogih da se prepuštaju životu, držeći se po strani.

- Postoje mladi koji su mrtvi, jer su izgubili nadu, jer su depresivni, jer životare u površnosti, jer se ekstremnim iskustvima dovode u opasnost; postoje mladi koji samo traže mala sitna zadovoljstva, oni koji samo misle kako zaraditi novac i srediti se, te oni koji trpe zbog osobnog neuspjeha - napomenuo je Sveti Otac.

Suočen s tim putovima nutarnje smrti, Isus pokazuje putove života koji prolaze kroz otvorenost prema drugima, pogotovo ako su u poteškoćama.

- Suosjećanje koje je Isus iskusio vidjevši udovicu i beživotno tijelo njezina sina, čini ga sudionikom te stvarnosti drugoga. Na sebe je uzeo bijedu drugoga. Žalost te majke postala je Njegova žalost. Smrt toga sina postala je Njegova smrt. To je paradoksalna istina koju nas uči evanđelje - napisao je papa Franjo.

U zaključku poruke poručio je mlade da razmisle o svojim željama i snovima te da kroz njih predložite svijetu, Crkvi i drugim mladima nešto lijepo na duhovnom, umjetničkom i društvenom području.

- Ponavljam vam: Zauzmite se!

 

Da biste komentirali, prijavite se.