Papa Franjo susreo se s Diplomatskim zborom pri Svetoj Stolici

Na tradicionalnom blagdanskom prijemu za Diplomatski zbor akreditiran pri Svetoj Stolici u Vatikanu papa Franjo iznio je iscrpni pregled prošlogodišnjih vjerskih i diplomatskih događanja 2018. godine.
Autor: IKA/Laudato/J.B. Photo: IKA ponedjeljak, 07. siječnja 2019. u 15:42

Odmah na početku posebno je zahvalio Bogu što je nakon toliko godina postignuto zajedništvo svih biskupa Narodne Republike Kine, kao i za njihovu povezanost s Petrovim nasljednikom i sveopćom Crkvom. Papa je istaknuo kako je potpisivanje provizornog sporazuma između Svete Stolice i Narodne Republike je jedan od najvažnijih plodova vatikanske diplomacije.

Napomenuo je i da posebno prati zbijanja u Nikaragvi, izrazivši nadu da će različite političke i društvene ustanove pronaći put dijaloga za suočavanje s izazovima na dobrobit žitelja te zemlje. Među ostalim pozitivnim zbivanjima protekle godine Papa je istaknuo i poboljšavanje odnosa s Vijetnamom i obilježavanje 70. obljetnice Europskog vijeća s kojim Sveta Stolica već desetljećima njeguje bliske veze, priznavajući mu važnost u promicanju ljudskih prava, demokracije i pravne države na prostoru cijelog Europskog kontinenta.

Upozorio je kako su između dva rata prevladavale populističke i nacionalističke težnje. To je dovelo do strašnih pokolja. Nešto slično se i danas nadzire na obzorju te je Sveti Otac istaknuo da je potrebno razvijati dugoročno, a ne kratkoročno političko djelovanje, jer su teškoće velike. Poručio je kako je potrebno smireno i konstruktivno suočavanje među državama.

Političarima je preporučio da slušaju glas naroda i štite međunarodne organizacije kako bi uistinu bile mjesta dijaloga i susreta među narodima.

- Crkva stoji među prvima na braniku nemoćnih, poduzimajući razne humanitarne pothvate, jer idejom opće globalizacije, koja uravnotežuje razlike, identiteti pojedinih naroda mogli bi iščeznuti i biti zamijenjeni nacionalističkim duhom - upozorio je Papa.

Istaknuo je i kako je potrebno dati glas ratnim žrtvama, posebno iz Sirije i s Bliskog istoka. Za izvanredno stanje migracija potrebno je pronaći zajednički usuglašeni odgovor.

Posebno je oštro osudio zločine nad maloljetnicima i iskorištavanje žena. Poručio je da je potrebno više investirati u mlade, paziti da rad ne postane novi oblik ropstva i izbjegavati napast nuklearnog naoružanja. Papa smatra da je potrebno otvoriti granice i pojačati djelotvornu solidarnost i izbjegavati napast podizanja novih zidova. Primijetio je kako pozitivni znaci dolaze s korejskog poluotoka i vjerojatnoga dijaloga između Izraelaca i Palestinaca. Upozorio je kako veliki broj ratnih žrtava zaoštrava stanje u svijetu te pozvao međunarodnu zajednicu da se potrudi oko pronalaženja političkih rješenja oružanih sukoba, jer u biti nema pobjednika. Posebno je važno postići prestanak kršenja ljudskih prava, jer to nanosi velike štete i muke civilnom građanstvu, posebno djeci i ženama.

 

Da biste komentirali, prijavite se.