Papa: Jednostavna molitva može ganuti Boga

Papa se usredotočio na 'jednostavnu priču' gubavca koji traži Isusa da ga ozdravi.
Autor: vaticannews.va/laudato.hr/D.R. Photo: vaticannews.va petak, 17. siječnja 2020. u 10:38

Papa Franjo na jučerašnjoj je misi u Domu svete Marte tumačio evanđelje koje govori o ozdravljenju gubavca, piše Vatican News.

Gospodine ako hoćeš, možeš! To je jednostavna molitva, čin povjerenja i ujedno pravi izazov koji gubavac u evanđelju današnje liturgije upućuje Isusu kako bi ga ozdravio - rekao je papa Franjo danas na misi u Domu svete Marte i istaknuo da je to molba koja dolazi iz dubine njegova srca i koja istovremeno govori o Gospodinovu načinu djelovanja u znaku suosjećanja i patnje s nama i za nas, uzimanja trpljenja drugoga na sebe kako bi ga ublažio i ozdravio u ime Očeve ljubavi.

Osvrćući se na evanđelje današnje liturgije koje govori o ozdravljenju gubavca i potičući nas da gledamo na suosjećanje Isusa koji je došao dati život za grešnike, Papa se usredotočio na 'jednostavnu priču' gubavca koji traži Isusa da ga ozdravi.

- U onom 'ako hoćeš' nalazi se molitva koja privlači Božju pažnju, te postoji rješenje. To je izazov, no i čin povjerenja. Znam da On može i zbog toga se povjeravam Njemu. No zašto je taj čovjek osjetio da mora tako moliti? Zato što je vidio kako Isus djeluje - kazao je Sveti Otac.

Istaknuo je kako je gubavac vidio Isusovo suosjećanje, a ne bol, uvijek ono isto u evanđelju što ima lice udovice iz Naina, dobrog Samarijanca i oca izgubljenog sina.

Suosjećanje uključuje, dolazi iz srca i vodi prema tome da nešto učinite. Suosjećanje znači trpjeti s nekim, uzeti na sebe trpljenje drugoga kako bismo ga riješili i ozdravili. To je bilo Isusovo poslanje. Isus nije došao propovijedati zakon i potom otišao. Došao je da bi suosjećao, to jest trpio s nama i za nas i dao svoj vlastiti život - napomenuo je Papa.

Zatim je podsjetio da je Isusova je ljubav toliko velika da ga je suosjećanje odvelo upravo do križa kako bi dao svoj život.

- On je uvijek uz nas. Gospodine, ako hoćeš, možeš me ozdraviti; ako hoćeš, možeš mi oprostiti; ako hoćeš možeš mi pomoći. Ili ako želite malo duže: Gospodine, grešnik sam, smiluj mi se, sažali se nada mnom! To je jednostavna molitva koja se često može ponoviti u danu - kazao je Papa.

Potaknuo je prisutne da ponavljamo gubavčevu rečenicu: 'Gospodine, ako hoćeš' jer je gubavac svojom jednostavnom i čudesnom molitvom uspio zadobiti ozdravljenje zahvaljujući suosjećanju Isusa koji nas ljubi i u grijehu, te nas se ne srami.

- Netko će reći: Oče, grešnik sam, kako ću otići i to reći? Zato što je On došao radi nas grešnika. Što si veći grešnik, Gospodin ti je još više blizu, jer došao je radi tebe, mene i svih nas. Neka to postane naša navika, uvijek ponavljajmo tu molitvu: Gospodine, ako hoćeš, možeš! Ponavljajmo s povjerenjem da nam je Gospodin blizu i Njegovo će suosjećanje uzeti na sebe naše probleme, grijehe, nutarnje bolesti i sve ostalo - rekao je na kraju Sveti Otac.

 

Da biste komentirali, prijavite se.