Papa: Ljubljeni Sin Božji solidaran je s grešnicima

Dopustimo se uvijek iznova iznenaditi ovim Božjim izborom da bude na našoj strani, rekao je Papa u tradicionalnom nedjeljnom Angelusu.
Autor: Laudato/M.P. Photo: Laudato nedjelja, 19. siječnja 2020. u 13:34

Druge nedjelje kroz godinu evanđeoski odlomak opet govori opet Isusovoj objavi. Naime, nakon što je kršten u rijeci Jordanu, on je posvećen Duhom Svetim koji je na njega sišao i biva proglašen Sinom Božjim, Očevim glasom s neba. Evanđelist Ivan za razliku od ostale trojice ne opisuje sam događaj već nam predlaže svjedočanstvo Ivana Krstitelja, prepričao je Papa u nedjelju 19. siječnja vjernicima okupljenima na Trgu sv. Petra u Vatikanu.
 
Nakon krštenja Ivan Krstitelj ne može zadržati žarku želju da svjedoči za Isusa i izjavljuje: 'Što sam vidio to svjedočim', nastavio je Papa.
 
- Ivan je vidio nešto potresno: Ljubljeni Sin Božji, solidaran je s grešnicima. Naime, dok je u svim religijama čovjek taj koji prikazuje žrtve Bogu, u Isusovom slučaju Bog žrtvuje vlastitog sina za spasenje čovječanstva – rekao je Papa.
 
Dodao je kako Ivan iskazuje svoje čuđenje i svoj pristanak na tu novost koju Isus donosi, posredstvom sadržajnosti izričaja kojeg mi ponavljamo na svakoj misi: 'Evo Jaganjca Božjeg, evo onoga koji oduzima grijehe svijeta.'
 
- Svjedočanstvo Ivana Krstitelja nas poziva da uvijek iznova započinjemo svoj hod u vjeri: da krenemo od Isusa Krista, Jaganjca punog milosrđa kojeg je Otac predao za nas. Dopustimo se uvijek iznova iznenaditi ovim Božjim izborom da bude na našoj strani, da bude solidaran s nama grešnicima i da spasi svijet od zla time što ga u potpunosti preuzima na sebe – naglasio je Papa.
 
Potaknuo je da poput Ivana Krstitelja ne mislimo kako poznajemo Isusa, da već sve znamo o njemu.
 
- Nije tako. Zastanimo nad evanđeljem, po mogućnosti meditirajući nad nekom ikonom s Isusovim likom. Meditirajmo nad njim očima, ali još više srcem, dopustimo Duhu Svetom da nas pouči i iznutra govori: to je on. To je Sin Božji, koji je postao janje, žrtvovano iz ljubavi. On, samo on je donio, otkupio, otrpio grijehe svijeta. I moje grijehe… Sve grijehe. Sve ih je primio na sebe, oduzeo ih je od nas, kako bismo konačno bili slobodni, a ne više robovi zla. Da, premda još jadni grešnici, ipak nismo više robovi, već djeca, djeca Božja – zaključio je Papa.
 
Nakon molitve Anđeo Gospodnji Papa je podsjetio kako je u tijeku sastanak u Berlinu na kojem se raspravlja o krizi u Libiji. U Papinim je molitvama da se dosegne dogovorni sporazum koji će dovesti do mira i toliko željene stabilnosti ove zemlje.
 

Da biste komentirali, prijavite se.