Papa: Molite za predstavnike vlasti i ne zaboravite siromahe

U isto vrijeme Papa je potaknuo da ne zaboravimo na potrebite, gladnu djecu i one koji bježe od ratova.
Autor: vaticannews.va/laudato.hr/D.R. Photo: vaticannews.va četvrtak, 12. ožujka 2020. u 21:05

Papa Franjo na današnjoj je Misi u Domu svete Marte pozvao na molitvu za bolesne, za obitelji i roditelje s djecom koji su kod kuće, a osobito je preporučio da se moli za vlasti, prenosi Vatican News.

- Predstavnici vlasti često moraju odlučivati o mjerama koje se ne sviđaju narodu. No to je za naše dobro. Često se predstavnici vlasti osjećaju sami i neshvaćeni. Molimo za predstavnike naših vlasti koji moraju donositi odluke o tim mjerama, da osjećaju da ih narod prati molitvom - rekao je Sveti Otac.

Komentirajući evanđelje današnje liturgije o bogatom rasipniku i siromašnom Lazaru (Lk 16,19-31), Papa je potaknuo da ne budemo ravnodušni pred nevoljama onih, osobito djece, koji trpe glad ili bježe od rata i pred sobom nailaze samo na zidove.

- Imamo dva čovjeka, jednoga zadovoljnoga koji se znao lijepo odijevati; možda je za odijevanje tražio najbolje stiliste onoga vremena - rekao je Sveti Otac i primijetio kako se bogataš dobro provodio u životu.

Druga osoba bio je siromah koji se zvao Lazar, a bogataš je znao za njega.

- To mu se činilo normalnim; činilo mu se da je to život, neka se snađe. U najboljem slučaju ponekad mu je nešto poslao, nekoliko mrvica i tako je prolazio njihov život. Obadvojica su umrli, i bogataš i Lazar. Evanđelje kaže da su Lazara odveli u nebo uz Abrahama. O bogatašu samo kaže da je bio pokopan i točka - tumači Papa.

Potom je istaknuo dvije stvari koje su ga posebno 'pogodile'. Prva je činjenica da je bogataš znao da je pred njegovim vratima siromah i da se zove Lazar, ali nije ništa poduzimao. Kao drugo, dirnula ga je riječ 'golema provalija' koju je Abraham rekao bogatašu.

- Između nas i vas je velika provalija, ne možemo komunicirati, ni prijeći s jedne na drugu stranu. Ista je provalija bila između bogataša i Lazara i u životu na zemlji. Ponor nije počeo tamo, nego ovdje na zemlji. Razmišljao sam o tome kakva je bila nevolja tog čovjeka. To je bila nevolja da je bio vrlo dobro obaviješten, no imao je zatvoreno srce - primijetio je Sveti Otac.

Potom je naglasio kako stalno na vijestima ili u novinama možemo čitati koliko djece u svijetu trpi od gladi, koliko ih nema potrebne lijekove, koliki ne mogu ići u školu.

- Čitavi kontinenti proživljavaju tu dramu, znamo to. Kažemo: ah, ti jadnici, i idemo dalje. Ta informacija ne silazi u srce i mnogi od nas, mnoge skupine muškaraca i žena žive u toj podvojenosti između onoga što misle, onoga što znaju i onoga što osjećaju; srce je razdvojeno od uma. Ravnodušni su kao što je bogataš bio ravnodušan prema Lazarovoj muci. Radi se o ponoru ravnodušnosti - upozorio je Papa.

Također je istaknuo kako se siromah zove Lazar. On ima svoje ime, on je prepoznat. No ne znamo ime bogataša, kao da nam evanđelje sugerira da je izgubio ime zbog svoje ravnodušnosti.

- To je ono što u nama čini sebičnost; tjera nas da izgubimo svoj stvarni identitet, svoje ime i da samo vrednujemo pridjeve. Svjetovnost nam pomaže u tome. Upali smo u kulturu pridjeva gdje je naša vrijednost ono što imamo i što možemo, a ne to kako se zovemo; izgubili smo ime. Molimo danas Gospodina za milost da ne padnemo u ravnodušnost, za milost da sve informacije o ljudskoj muci koje imamo, siđu u naše srce, te da se pokrenemo kako bismo učinili nešto za druge – zaključio je papa Franjo.  

 

Da biste komentirali, prijavite se.