Papa: 'Naše sve je Evanđelje koje objavljuje snagu u imenu Isusovu'

Papa započeo opće audijencije!
Autor: Laudato/J.B. Photo: screenshot srijeda, 07. kolovoza 2019. u 13:09

Papa Franjo završio je ljetni odmor te je započeo s općim audijencijama.

Na samom početku kazao je kako se propovijedanje evanđelja, osim riječi, oslanja i na konkretna djela koja svjedoče istinu navještaja. Objasnio je kako se radi o čudesima i znakovima koje čine apostoli, potvrđujući njihove riječi i pokazujući kako djeluju u Kristovo Ime.

- Nalazimo se pred prvi izvještajem o ozdravljenju u knjizi Djela apostolskih. Petar i Ivan odlaze na molitvu u hram, središte vjerskog iskustva Izraela, s kojim su prvi kršćani bili snažno povezani. Luka bilježi i sat, bilo je 3 sata popodne kada se prinosi žrtva paljenica kao znak zajedništva s Bogom - kazao je Papa.

Nastavio je kako su pred vratima hrama opazili čovjeka hroma od rođenja, kojemu nije bilo dopušteno ući u hram. On se tu nalazio proseći milostinju, što je činio svaki dan.  No ovaj put dogodilo se da su mu došli Petar i Ivan te započinje određena igra pogleda, kako je rekao Sveti Otac.

- Hrom čovjek gleda njih dvojicu tražeći milostinju, no apostoli su se usmjerili na njega, pozivajući ga da ih pogleda na drugačiji način, da bi primio drugačiji dar. Petar mu je rekao: 'Srebra i zlata nemam, ali što imam - to ti dajem; u ime Isusa Krista Nazarećanina hodaj!' Apostoli su uspostavili odnos, jer je to način na koji se Bog voli objaviti, kroz odnos, preko stvarnog susreta među ljudima koji se može ostvariti jedino u ljubavi - rekao je papa Franjo.

Nadodao je kako je ovaj bolesnik dobio ime koje spašava čovjeka: Isusa Krista Nazarećanina. Petar dodiruje bolesnika, podiže ga, čineći tako gestu u kojoj sveti Ivan Zlatousti vidi sliku uskrsnuća i tu se izražava portret Crkve koja vidi one u potrebi, stvarajući tako važne odnose i mostove prijateljstva - tu se ukazuje lik Crkve bez granica, koja se osjeća kao majka svih.

Podsjetio je i na 2. Vatikanski sabor kazavši da je Crkva univerzalni sakrament spasenja, mjesto oslobođenja i ozdravljenja.

- Crkva u osobama apostola izlijeva ljekovito pomazanje blizine i balzam utjehe nad jednim djetetom Božjim prisiljenim živjeti u patnji i poniženju. To je Crkva 'poljske bolnice', kuća otvorenih vrata, majka nježnog i brižnog srca. Petar i Ivan nas poučavaju da se ne pouzdajemo u materijalna sredstva, koja istina jesu korisna, već u bogatstvo koje je u odnosu s Uskrslim. Mi smo doista, kaže sveti Pavao, siromašni, a mnoge obogaćujemo, kao oni što ništa nemaju, a sve posjeduju. Naše sve je Evanđelje koje objavljuje snagu u imenu Isusovu koje postiže čuda - rekao je Papa.

Audijenciju je završio porukom da molimo Oca nebeskog za dar zahvalnog sjećanja u prisjećanju na dobročinstva njegove ljubavi u našemu životu, kako bi smo svima dali svjedočanstvo slavljenja i zahvalnosti Bogu.

 

Da biste komentirali, prijavite se.