Papa: Suparništvo i taština uništavaju temelje zajednica sijući podjele i sukobe

Papa Franjo je u ponedjeljak, 5. studenoga u propovijedi na Misi u Domu svete Marte, polazeći od ulomka Lukina evanđelja, osudio sebične interese, naglašavajući da se besplatnost koju je Isus propovijedao ne odnosi samo na neke osobe, izvijestio je Vatican News.
Autor: IKA/Laudato/M.S. Photo: IKA utorak, 06. studenog 2018. u 13:22
- Isusov nauk je jasan: 'stvari se ne smiju činiti zbog koristi', ne smijemo birati prijatelje na temelju onoga što nam odgovara. Naime, razmišljati samo na temelju vlastite koristi, oblik je sebičnosti, podjela i interesa. Isusova je poruka upravo suprotna: to je besplatnost koja proširuje život i produljuje vidike, jer je sveobuhvatna. Biranje označava podjelu, ne podržava ‘jednodušje’ o kojem sveti Pavao govori Filipljanima u prvom čitanju današnje liturgije, rekao je papa Franjo.
 
Pojasnio je da su dvije stvari protiv jedinstva: suparništvo i taština.
 
- Ogovaranje nastaje iz suparništva, jer mnogi osjećaju da ne mogu rasti, no da bi postali veći od drugih, ogovaranjem uništavaju njihov ugled. To je način kako se uništavaju osobe, suparništvom. Sveti Pavao kaže: ‘Ne, u zajednici neka ne bude suparništva’. Suparništvo je borba da se drugoga uništi. Suparništvo je ružno; može se učiniti na otvoren i izravan način ili u bijelim rukavicama; no uvijek s namjerom uništiti drugoga, a sebe uzdići. Budući da ne možemo biti tako kreposni i dobri, uništavamo ugled drugima, te na taj način ostajemo uvijek veliki. Suparništvo je put prema djelovanju iz koristi, rekao je Papa.
 
Upozorio je da je jednako štetno kada se netko diči da je iznad drugih što uništava zajednicu i obitelji.
 
- Razmislite o suparništvu među braćom zbog očeve baštine, to se može vidjeti svaki dan. Razmislite o taštini onih koji se diče da su bolji od drugih. Kršćanin mora slijediti primjer Sina Božjega njegujući besplatnost; činiti dobro i ne brinuti o tome čine li drugi isto; sijati ljudskost, izbjegavajući suparništvo ili taštinu. Graditi mir malim gestama znači u cijelom svijetu utirati put slozi. Kada čitamo vijesti o ratovima, mislimo na njihove posljedice kao što su gladna djeca u Jemenu. Zašto nemaju hrane? Isti se rat tim suparništvom vodi i u našoj kući i u našim ustanovama. Tamo počinje rat! Mir se treba tamo ostvariti: u obitelji, u župi, u ustanovama i na radnom mjestu, tražeći uvijek ljudskost i slogu a ne vlastitu korist, zaključio je Sveti Otac.

Da biste komentirali, prijavite se.