Papa: Tako se očituje vječnost; nećemo više služiti Bogu, nego sam Bog će služiti nama

'Svjetiljka vjere traži da ju neprestano punimo susretom srca s Isusovim srcem, u molitvi i slušanju Njegove riječi.'
Autor: vaticannews.va/Laudato/M.P. Photo: youtube.com/screenshot ponedjeljak, 12. kolovoza 2019. u 11:31

Neka vam bokovi budu opasani i svjetiljke upaljene! – istaknuo je papa Franjo prije molitve Anđeoskog pozdravljenja na Trgu svetoga Petra, citirajući evanđelje nedjeljne liturgije.
 
Isus svoje učenike poziva na stalnu budnost kako bi uočili Božji prolazak u svojem životu (usp. Lk 12,32-48).
 
- Prije svega 'opasani bokovi', slika je koja podsjeća na ponašanje hodočasnika koji je spreman za put. Radi se o tome da se ne ukorjenjujemo u ugodna i sigurna prebivališta, nego da se u jednostavnosti i povjerenju prepuštamo Božjoj volji koja nas vodi prema cilju. Tko ima povjerenja u Boga, dobro zna da život vjere nije nešto statično – rekao je Sveti Otac.
 
Nastavio je kako Gospodin sljedeće traži da imamo 'upaljene svjetiljke' kako bismo mogli rasvijetliti tamu noći.
 
- Pozvani smo živjeti istinsku i zrelu vjeru, sposobnu osvijetliti mnoge 'noći' života. Svjetiljka vjere traži da ju neprestano punimo susretom srca s Isusovim srcem, u molitvi i slušanju Njegove riječi. Ta nam je svjetiljka povjerena za dobro svih – rekao je papa Franjo.
 
Naglasio je kako nitko ne može imati sigurnost u vlastito spasenje, ne zanimajući se za druge.
 
- Istinska vjera otvara srce bližnjemu i potiče na konkretno zajedništvo s braćom, osobito s onima koji su u potrebi – rekao je Papa.
 
U drugom dijelu evanđelja Isus pripovijeda prispodobu o slugama koji čekaju povratak gospodara koji se vraća sa svadbe, prikazujući tako još jednu dimenziju budnosti: biti spremni za posljednji i konačan susret s Gospodinom.
 
'Blago onim slugama koje gospodar, kada dođe, nađe budne! Pa dođe li o drugoj ili o trećoj straži i nađe ih tako, blago njima!' – citirao je Papa i objasnio – Tim nas riječima Isus podsjeća da je život hod prema vječnosti. Kako u poslanici Hebrejima piše, 'nemamo ovdje trajna grada, nego onaj budući tražimo'. U toj perspektivi svaki trenutak postaje dragocjen i zbog njega treba živjeti i djelovati na ovoj zemlji, imajući u srcu čežnju za nebom.
 
Dodao je kako ne možemo uistinu razumjeti u čemu se sastoji ta najveća radost, ali Isus nam je dao da je naslutimo uz pomoć prispodobe o gospodaru koji će na povratku, našavši sluge budnima, 'pripasat se, posaditi ih za stol pa će pristupiti i posluživati ih'.
 
- Tako se očituje vječna nebeska radost; situacija se preokreće, nećemo više služiti Bogu, nego sam Bog će služiti nama. Misao o konačnom susretu s Ocem, bogatim milosrđem, ispunja nas nadom i potiče na stalnu zauzetost za svoje posvećenje i izgradnju pravednijega i bratskijega svijeta. Neka Blažena Djevica Marija svojom majčinskom zaštitom podrži to naše nastojanje – zaključio je Sveti Otac.
 
Nakon molitve Angelusa podsjetio je kako je u ponedjeljak 70. obljetnica Ženevskih konvencija, važnog međunarodnog pravnog sredstva koje nameće ograničenja upotrebi sile, a cilj im je zaštita civila i zarobljenika u ratu.
 
- Svi se moraju pridržavati ograničenja koja su postavljena međunarodnim humanitarnim pravom, štiteći nenaoružano stanovništvo i civilne strukture, osobito bolnice, škole, mjesta bogoštovlja i izbjegličke kampove. Ne zaboravimo da su rat i terorizam uvijek veliki gubitak za cijelo čovječanstvo, rekao je Papa.

 

Da biste komentirali, prijavite se.