Papa: Važnije je slušati Boga nego prikazivati žrtve

Biti dobar kršćanin znači slušati što Gospodin kaže o pravednosti, ljubavi, praštanju i milosrđu - rekao je papa Franjo na jučerašnjoj misi slavljenoj u Domu svete Marte.
Autor: vaticannews.va/laudato.hr/D.R. Photo: vaticannews.va utorak, 21. siječnja 2020. u 10:12

Papa Franjo na jučerašnjoj misi u Domu svete Marte potaknuo je vjernike da budu poslušni Božjoj riječi koja je uvijek novost, piše Vatican News.

Usredotočivši se na prvo čitanje današnje liturgije koje govori kako je Bog, po Samuelovu proroštvu, odbacio Šaula kao kralja, Sveti Otac je istaknuo kako grijeh bio u manjku poslušnosti.

- Gospodin mu je rekao da ne uzme ništa od naroda koji je pobijedio, no nije bilo tako. Kad je Samuel došao prekoriti ga u Gospodinovo ime, Šaul je protumačio: 'Narod je od plijena uzeo ovaca i goveda, i to najbolje na čemu se imao izvršiti 'herem', da žrtvuje Gospodinu' - kazao je Papa.

Protumačio je kako Šaul ništa nije sebi uzeo, ali drugi jesu. Međutim, s takvim tumačenjem Božje riječi, kako je njemu izgledalo pravedno, dozvolio je da drugi nešto od plijena uzmu sebi.

- To su koraci prema korupciji; počinje se s malom neposlušnošću i s manjkom poslušnosti, te se ide dalje i dalje. Nakon što je Šaul pogubio Amalečane, narod je uzeo od plijena sitnu i krupnu stoku, prve plodove onoga što je bilo određeno za istrebljenje, kako bi žrtvovao Gospodinu - primijetio je Papa.

Samuel je potom Šaulu pojasnio ljestvicu vrijednosti i podsjetio ga kako je Bogu važnija poslušnost njegovu glasu nego žrtva paljenica i klanica.

- Važnije je imati poslušno srce i poslušati, negoli prikazivati žrtve, postiti i činiti pokoru. Grijeh je manjka poslušnosti upravo u tome da nam je važnije ono što mi mislimo, a ne ono što traži Gospodin, a što možda ne razumijemo - istaknuo je Papa.

Upozorio je da neposlušnost počinje onda kada se pobunimo protiv Božje volje te da je to kao da smo počinili grijeh čaranja. Opomenio je da smo poput idolopoklonika kada smo tvrdoglavi pred Božjom voljom, jer nam je tada važnije ono što mi mislimo, a ne Bog.

- Šaula je ta neposlušnost koštala kraljevstva. 'Ti si odbacio riječ Gospodnju, zato je Gospodin odbacio tebe, da ne budeš više kralj' – citirao je Sveti Otac i dodao – To nam pomaže da razmislimo o svojoj poslušnosti. Često nam je važnije naše tumačenje evanđelja ili Gospodinove riječi u evanđelju od same Gospodinove riječi. Na primjer kada padamo u moralnu kazuistiku, to nije Gospodinova volja. Njegova je volja jasna, očituje se u biblijskim zapovijedima i po Duhu Svetom u vašem srcu.

Zatim je istaknuo Isusovu rečenicu koja se može pronaći među psalmima, a to je da je Bogu draže milosrđe, a ne žrtva. Privodeći homiliju kraju, ponovo je istaknuo vrijednost poslušnosti Božjoj riječi

- Biti dobar kršćanin znači biti poslušan Gospodinovoj riječi, slušati ono što Gospodin govori o pravdi, milosrdnoj ljubavi, oproštenju, milosrđu i ne biti nedosljedni u životu, koristeći ideologiju kako bismo išli naprijed. Istina je, Gospodinova nas riječ ponekad dovede u nevolje, no to isto čini i đavao, ali na lažan način. Dakle, biti kršćanin znači biti slobodan kroz povjerenje u Boga - zaključio je Sveti Otac.

 

Da biste komentirali, prijavite se.