Papina nakana za srpanj

Opća molitvena nakana pape Benedikta XVI. za srpanj vrlo je aktualna, a glasi: Da svi mogu imati posao te ga obavljati u stabilnosti i sigurnosti.
utorak, 03. srpnja 2012. u 00:00

Opća molitvena nakana pape Benedikta XVI. za srpanj vrlo je aktualna, a glasi: Da svi mogu imati posao te ga obavljati u stabilnosti i sigurnosti.

Toj je temi, istaknutoj i zbog krize u kojoj je cijeli planet, Papa posvetio brojne stranice svojeg učiteljstva.

Kada se predstavio svijetu, polovicom travnja prije sedam godina, opća se gospodarska kriza razvijala poput lave. Tada je papa za sebe rekao ''ponizni sam radnik u Gospodinovu vinogradu''.

Dvije godine poslije, bankovna kriza, prehrambena kriza, recesija… sve je to pogodilo svijet koji se iznenada otkrio krhkijim, siromašnijim i nesigurnijim. Od tada Sveti Otac ustrajno poziva da se ponovno vrjednuje ljudsko dostojanstvo, koje financijski svijet vidi kao tržišnu vrijednost.

Ponovno nas uči živjeti od onoga što – poput vinogradara – znamo proizvesti vlastitim snagama.
Crkva podupire i hrabri svaki napor usmjeren na jamčenje sigurnog, dostojnog i stabilnog posla svima. Papa vam je blizu, blizu je vašim obiteljima, vašoj djeci, mladima i starijim članovima vaših obitelji, i sve vas u srcu nosi pred Boga – rekao je Sveti Otac u ožujku prošle godine.

Naglasio je da iz prvenstva etičke vrijednosti ljudskoga rada proizlaze druga prvenstva: prvenstvo čovjeka nad samim radom, prvenstvo rada nad kapitalom, opće namjene dobara nad pravom na privatno vlasništvo, ukratko, prvenstvo bivanja nad posjedovanjem.

Inače, u utorak, 3. srpnja, papa Benedikt XVI. seli se u Apostolsku palaču u Castel Gandolfu. Tijekom ljeta, kako se ističe u priopćenju Prefekture Papinskoga doma, neće biti privatnih audijencija.

Izvor: Radio Vaticana

Da biste komentirali, prijavite se.