Papa posjetio regiju Emilia Romagna

"Na crkvama i kućama vidim pukotine, ali ne u srcima“, poručio je papa Benedikt XVI. stradalima od potresa došavši u pokrajinu Emilia Romagna. Istaknuo je kako će posebno pratiti sudbinu onih koji su morali napustiti svoje domove, a da će se za njih brinuti njihov zaštitnik vlč. Ivan Martini, koji je umro pod ruševinama crkve Sv. Katarine.
utorak, 26. lipnja 2012. u 00:00

Papa Benedikt XVI. posjetio je potresima zahvaćeno područje pokrajine Emilia-Romagna na sjeveru Italije te se vozilom Civilne zaštite provezao kroz mjesta koja su najviše stradala sve do Rovereto di Novi, kako bi vidio razmjere razaranja.

Na sportskom igralištu susreo se s političkim i crkvenim predstavnicima te poduzetnicima i vjernicima te regije. Na kraju dvosatnog posjeta osobno je pozdravio nekoliko žrtava koje su najviše stradale.

Premda izmučeni, umorni i iscrpljeni velikom vrućinom, ljudi su s velikim oduševljenjem dočekali Papu, koji je vojnim nepokrivenim džipom u pratnji šefa talijanske Civilne zaštite Franca Gabriellija obišao nastradala mjesta. Zaustavio se na glavnom trgu u Rovereto di Novi i pomolio se pred kipom Blažene Djevice Marije, koji je vlč. Ivan Martini pokušao spasiti prije nego li se na njega srušio krov crkve. Kip je bio postavljen pred porušenu crkvu Sv. Katerine, u koju Papa nije mogao ući zbog sigurnosnih razloga. Potom je pozdravio novinare, fotografe, kamermane i potaknuo ih da nastave svojim napornim radom, koji je u ovakvim situacijama još teži. Zahvalio je građanskim i vjerskim ustanovama, a osobito volonterima. Vlasti i sve građane pozvao je da usprkos trenutačnoj krizi ne ostanu ravnodušni prema onima kojima je pomoć nužna.

Rekao je da je mislio na žrtve potresa od prvih trenutaka. "Kada sam vidio da se iskušenje produžilo, osjetio sam potrebu da vas osobno posjetim", rekao je Sveti Otac. Obećao je pučanstvu, koje je teško pogođeno, ali se nije slomilo, da će pratiti obnovu ne samo njihovih crkava i kuća, već i industrijskih postrojenja. Posebno će pratiti sudbinu onih koji su morali napustiti svoje domove. Za njih će se brinuti njihov zaštitnik vlč. Ivan Martini, koji je umro pod ruševinama crkve Sv. Katarine. "Na crkvama i kućama vidim pukotine, ali ne u srcima", primijetio je Papa gledajući porušene kuće i dodao kako nisu sami. "Caritas će uvijek biti uz vas zajedno s brojnim volonterima. Život mora ići dalje", poručio im je Papa.

Krajem svibnja, pokrajinu je pogodilo više potresa u kojima je život izgubilo 24 ljudi, više stotina ih je ozlijeđeno a 8000 njih moralo je napustiti svoje domove. Šteta se procjenjuje na 5 milijardi eura.
Papa je i proteklih tjedana opetovano pozivao na pomoć žrtvama te im i sam stavio na raspolaganje ukupno 600.000 eura.

Izvor: IKA

Da biste komentirali, prijavite se.