Pokazati milosrđe prema neprijateljima

Papa Benedikt XVI. je na današnjoj općoj audijenciji usredotočio svoju katehezu na Isusovu molitvu na križu te je istaknuo kako nas Isus uči opraštati neprijateljima i ljudima koji su nam učinili nažao.
srijeda, 15. veljače 2012. u 00:00

Papa Benedikt XVI. je na današnjoj općoj audijenciji usredotočio svoju katehezu na Isusovu molitvu na križu te je istaknuo kako nas Isus uči opraštati neprijateljima i ljudima koji su nam učinili nažao. Dvorana Pavla VI., gdje se održavala audijencija, bila je ispunjena do posljednjeg mjesta, jer je počela dolaziti rodbina i prijatelji novoimenovanih kardinala, kojima će u subotu tijekom konzistorija Papa predati kardinalski šešir, a u nedjelju tijekom koncelebrirane mise kardinalski prsten.

Isus je tražio od Oca da oprosti onima koji su ga razapeli, rekao je Papa te primijetio kako nije lako uvijek oprostiti onima koji su nas na ovaj ili onaj način oštetili, nanijeli nam nepravdu ili duhovno ranili.

"Isus je molio da Bog rasvijetli srca njegovih krvnika. Dao nam je primjer kako i mi moramo moliti i zauzeti isti stav milosrđa i ljubavi što ga zauzima Bog prema nama. To uostalom molimo u 'Oče našu'."

Isus, obraćajući se Ocu traži, prema mišljenju pape Ratzingera, ne samo oproštenje za one koji su ga razapeli, nego i pruža jedno tumačenje: oni ne znaju što čine.

"Time Isus ostavlja otvoreni put za obraćenje. Isus najprije moli za svoje krvnike. Time je osobno potvrdio ono što je govorio apostolima u Govoru na gori. S križa sada ne samo oprašta svojim krvnicima, već se obraća izravno Ocu tražeći njegovo milosrđe za njih. To izravno podsjeća na kamenovanje sv. Stjepana, prvog mučenika, koji se obraća Uskrslom, tražeći da onima koji su ga kamenovali ne uzme za grijeh njegovo ubojstvo. Iako su trenuci koji su prethodili Isusovoj i Stjepanovoj smrti dramatični, molitva i jednog i drugog ostaje smirena", rekao je Papa. 

Pozdravljajući razne skupine, Papa se posebno obratio skupini brojnih obitelji te primijetio kako u suvremenom društvenom kontekstu obitelji s brojnom djecom predstavljaju vjersko svjedočanstvo odvažnosti i optimizma, jer bez djece nema budućnosti. Predložio je da vlade poduzmu prikladne zakone i intervencije na društvenom području za zaštitu i pomoć brojnim obiteljima, koje su, prema njegovim riječima, bogatstvo i nadu za svaku zemlju.

Izvor: IKA

Da biste komentirali, prijavite se.