Predložen Svjetski dan protiv progona kršćana

„Pravo na slobodu vjeroispovijesti, unatoč što međunarodna zajednica ovo ljudsko pravo često naglašava, danas je to pravo diljem svijeta ugroženo", rekao je nadbiskup Dominique Mamberti.
četvrtak, 08. prosinca 2011. u 00:00
Nadbiskup Dominique Mamberti, tajnik Svete Stolice za odnose s državama, govorio je na 18. susretu ministarskoga vijeća Organizacije za sigurnost i suradnju u Europi koji se održavao 6. i 7. prosinca u Litvi. U svom obraćanju, nadbiskup je govorio, između ostaloga, o migraciji koja je glavna tema Svetoj Stolici, zbog aktualne situacije, odnosno ekonomske i financijske krize u svijetu.  
 
U tom kontekstu, kako je 7. prosinca prenijela Vatikanska izvještajna služba (Vatican Information Service, VIS), naglasio je da je potrebno podržati migraciju osoba zajedno s njihovim obiteljima zato što „obitelj igra glavnu ulogu u integracijskom procesu, dajući stabilnost imigrantima u novom socijalnom okruženju“.  
 
Tajnik Svete Stolice za odnose s državama, obratio se i odboru ove organizacije za obranu ljudskih prava i temeljnih sloboda, a jedno od ljudskih prava je sloboda vjeroispovijesti. „Pravo na slobodu vjeroispovijesti, unatoč što međunarodna zajednica ovo ljudsko pravo često naglašava, danas je to pravo diljem svijeta ugroženo.“
 
Podsjetio je da je i papa Benedikt XVI. u svojoj poruci za ovogodšnji Svjetski dan mira istaknuo da su kršćani „religiska grupa koja najviše pati zbog vjerskog progona“. 
 
Kako je rekao nadbiskup Mamberti, „možda postoje više od dvjesto milijuna kršćana, različitih vjeroispovijesti, koji imaju poteškoće u institucijama koje vode diskriminaciji“. Iz tog razloga predložio je postojanje Međunarodnog dana protiv progona i diskriminacije kršćana „koji bi bio važan znak da su upravljačke strukture država spremne priznati da je diskriminacija kršćana ozbiljan problem“.
 
Izvor: VIS
Da biste komentirali, prijavite se.