Predstavljen Završni dokument posebne Sinode o Amazoniji

U nazočnosti pape Franje, predstavljen je Završni dokument, i izabrani su članovi Postsinodskoga vijeća
Autor: vaticannews.va/Laudato/D.T. Photo: vaticannews.va/Laudato nedjelja, 27. listopada 2019. u 10:36
Na 15. općoj kongregaciji posebne biskupske sinode za Panamazonsko područje, održanoj u petak 25. listopada, u nazočnosti pape Franje, predstavljen je Završni dokument, i izabrani su članovi Postsinodskoga vijeća
 
U prisutnosti 182 sinodska oca, na kongregaciji je izabrano 13 članova Vijeća za provedbu uputa utvrđenih na sinodi, a oni predstavljaju najveće zemlje iz Panamazonskoga područja: četiri su člana iz Brazila, po dva iz Bolivije, Kolumbije i Perua, te po jedan s Antila, iz Venezuele i Ekvadora. Njima će se pridružiti još tri člana koje će imenovati Papa.
 
Odmah nakon glasanja, glavni izvjestitelj i predsjednik Panamazonske crkvene mreže (REPAM), kardinal Claudio Hummes, predstavio je Završni dokument tog skupa. Govoreći o tekstu kardinal je istaknuo opsežan rad Povjerenstva za sastavljanje dokumenta, kao i prinos manjih radnih skupina koje su dale brojne prijedloge. 
 
- Dokument dolazi upravo u trenutku ekološke krize, u kojoj je potrebno djelovati, a ne odgađati. Očuvanje Amazonije bitno je za zdravlje planeta, a Crkva je toga svjesna, kao što je svjesna činjenice da je potrebno cjelovito obraćenje u svrhu cjelovite ekologije. Doista, Crkva sluša vapaj amazonskih naroda i vapaj Zemlje; riječ je o jednakom vapaju koji je također izraz velike nade. Sinoda stoga služi za postizanje crkvenoga zajedništva, s Petrom i pod Papinim vodstvom  – istaknuo je kardinal Hummes.
 
Da biste komentirali, prijavite se.