Talitha Kum: 10 godina napornog rada protiv trgovine ljudima

Talitha Kum je projekt Međunarodne unije generala nadređenih (UISG), u suradnji sa Savezom generala nadređenih (USG).
Autor: vaticannews.va/laudato.hr/D.R. Photo: vaticannews.va srijeda, 25. rujna 2019. u 10:59

Žene iz različitih dijelova svijeta ovih dana borave u Rimu na proslavi 10. godišnjice međunarodne mreže posvećenog života protiv trgovine ljudima, Talitha Kum.

Generalna skupština "Talitha Kum" održava se od 21. do 27. rujna. U njemu sudjeluje 86 delegata iz 48 različitih država i ima za cilj predstaviti posao koje redovnice rade u različitim zemljama i razgovarati o tome kako implementirati nove strategije u borbi protiv trgovine ljudima i ropstva.

Posebna nagrada bit će dodijeljena za deset sestara koje su se posljednjih godina istaknule po pitanju svoje predanosti te su bile od velike važnosti u pružanju podrške mrežama protiv trgovine ljudima u različitim zemljama.

Talitha Kum je projekt Međunarodne unije generala nadređenih (UISG), u suradnji sa Savezom generala nadređenih (USG).

Papa Franjo više je puta odvraćao od trgovine ljudima kao otvorenu ranu na tijelu suvremenog društva i pozvao je na akciju kako bi se uklonile i izdržale žrtve. To je fenomen koji trenutno pogađa najmanje 40 milijuna ranjivih ljudi, od kojih su 70% žene i djeca.

Jedna od sudionica Generalne skupštine Talitha Kum je australska redovnica Angela Reed. Ona je rekla da je za uklanjanje trgovine ljudima potrebno provesti niz preventivnih mjera. Reed je objasnila da je jedna od prvih stvari koja se mora učiniti u borbi protiv trgovine ljudima utvrditi i riješiti korijenske uzroke koji čine da je ranjiva osoba izložena trgovini ljudima.

- Moramo se pozabaviti ranjivostima od trenutka kada se dijete rodi - rekla je Reed, ukazujući na činjenicu da već od početka života postoje „neki uvjeti koji moraju biti prisutni.“

- Moramo osigurati da svako ima sigurno i adekvatno stanovanje, treba osigurati da svako dijete ima pristup obrazovanju, da budu dio društva, a ne ostavljeno u izolaciji te da se osiguraju radna mjesta za mlade žene kako ne bi bile izložene seksualnom trgovanju - tvrdi Reed.

Redovnica Reed rekla je da na globalnoj razini postoje strukturne promjene koje se moraju izvršiti u našem ekonomskom, političkom sustavu i socijalnom sustavu kako bi se očuvalo od trgovanja ljudi. Izrazila je uvjerenje da, zahvaljujući UN-ovim strukturama i dokumentima, postoji vrlo dobar okvir za ljudska prava.

Papa Franjo trgovinu ljudima nazvao je jednom od najvećih katastrofa našeg vremena, a Reed je istaknula kako je potvrda našeg kršćanskog da se "pozabavimo ovom bičom čovječanstva".

- Trgovanje ljudima je kršenje ljudskih prava, to je pitanje kršenja urođenog dostojanstva neke osobe - rekla je Reed, napominjući da je srž našeg evanđeoskog učenja činjenica da je svaka osoba stvorena na sliku i sličnost Boga.


 

Da biste komentirali, prijavite se.