Trinaestorica novih kardinala uvrštena u Kardinalski zbor

Kardinalski zbor sada ima 228 članova.
Autor: ika.hkm.hr/Laudato/D.T. Photo: vaticannews.va/Laudato nedjelja, 06. listopada 2019. u 08:01
Papa Franjo u subotu 5. listopada popodne u bazilici Sv. Petra tijekom svog šestog javnog konzistorija, obilježenog misionarskim duhom, u Kardinalski zbor uvrstio je trinaestoricu novih kardinala. Osmorica ih pripada misionarskim redovničkim zajednicama. Desetorica imaju pravo glasa kod izbora novog Pape, a trojica su navršila 80 godina. Kardinalski zbor sada ima 228 članova od kojih je većina nazočila zajedno s izaslanstvima sa svih pet kontinenata ovoj svečanosti. Među njima bio je i zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić
 
- Molimo milost za milosrdno srce kako bismo bili svjedoci Onoga koji nas gleda s milosrđem. To je glavno svojstvo samilosti što smo je primili od Boga da je darujemo braći. Trebate biti svjedoci vjere i nadasve ljudi misija, dijaloga i naviještanja, koji ne poznaju granica – istaknuo je Sveti Otac.
 
Papa je komentirajući liturgijska čitanja naglasio kako je samilost upisana oduvijek u Božjem srcu. Prema njegovim riječima odbacivanje stvara ustrojstva nesamilosti te kako samilost nije fakultativna, već bitna. 
 
- Kardinali prvi moraju pitati jesu li svjesni da su i oni bili objekt Božje samilosti, da im je prethodila i da ih je pratila Njegova samilost te da su i oni djeca milosti. Marija je to bila uvijek. Lojalnost službe je ukorijenja u samilosti. Stoga, moramo reći ne ravnodušnosti, ne odbacivanju. Lojalnost kardinalske službe ovisi upravo o toj živoj svijesti - zaključio je Papa.
 
 
Predsjednik Papinskog vijeća za međuvjerski dijalog kardinal Miguel Angel Ayuso Guixot izrazio je Papi uime novih kardinala i njihovih prijatelja, rodbine i vjernika zahvalnost za njihov izbor kao suradnika ''s Petrom i pod Petrom''.
 
Ovo je neka vrsta konzisotrija redovnika, primijetio je, podsjećajući kako većina novih kardinala potječe iz redovničkih zajednica, što je providonosno za Izvanredni misijski mjesec. 
 
- Sveti Oče, svoji neumornim radom Vi ste nas u više navrata pozvali da kao Crkva djelujemo izvan granica, da idemo na egzistencijalne periferije, da hodamo putem ekumenskog i međuvjerskog dijaloga. Želimo zajedno s Vama pokrenuti procese, želimo graditi novi svijet u kojem će vladati bratstvo, mir i suživot - rekao je novoimenovani kardinal. 
 
 
U Kardinalski zbor su uvršteni predsjednik Papinskog vijeća za međureligijski dijalog mons. Miguel Angel Ayuso Guixot, MCCJ; arhivar i knjižničar Svete Rimske Crkve mons. José Tolentino Medonça; nadbiskup Jakarte mons. Ignacije Suharyo Hardjoatmodjo; nadbiskup San Cristóbal de la Habane mons. Juan de la Caridad García Rodríguez; nadbiskup Kinshase mons. Fridolin Ambongo Besungu, OFM Cap.; nadbiskup Luksemburga mons. Jean-Claude Höllerich, SJ; biskup Huehuetenamga mons. Alvaro L. Ramazzini Imeri; nadbiskup Bologne mons. Matteo Zuppi; nadbiskup Rabata mons. Cristóbal López Romero, SDB i podtajnik Odjela za migrante – Dikasterija za služenje cjelovitom ljudskom razvoju preč. o. Michael Czerny, SJ.
 
Zajedno s njima Papa je članovima Kardinalskog zbora pridružio dvojicu nadbiskupa i jednoga biskupa koji su se istaknuli u svome služenju Crkvi. To su umirovljeni nadbiskup Neptea mons. Michael Louis Fitzgerald; umirovljeni nadbiskup Kaunasa mons. Sigitas Tamkevicius, SJ i umirovljeni biskup Benguele mons. Eugenio Dal Corso, PSDP.

 
 
Da biste komentirali, prijavite se.