U potrazi za blagom Drugog vatikanskog koncila

Ususret 50. obljetnici otvorenja Drugog vatikanskog koncila, Papinsko vijeće započelo je svjetsku potragu za blagom.
ponedjeljak, 05. prosinca 2011. u 00:00

Ususret 50. obljetnici otvorenja Drugog vatikanskog koncila, Papinsko vijeće započelo je svjetsku potragu za blagom. Naime, više od 2,800 kardinala i biskupa koji su sudjelovali na cijelom ili dijelovima toga Koncila, pisali su dnevnik ili pravili bilješke, neki su čak i priređivali članke za biskupijska glasila, a u tom vremenu prije e-maila ili skupog telefona, neki su slali i pisma.

Kako je Katolička izvještajna agencija (Catholic News Agency, CNS) nedavno izvijestila, Papinsko vijeće za povijest zatražilo je od crkvenih arhivista i od članova obitelja preminulih koncilskih otaca, da pregledaju svoje papire te da pronađu promišljanje ili neki osobni pogled na povijesni događaj o kojem se već pisalo u službenim dokumentima Drugog vatikasnkog koncila.


Predsjednik Papinskog vijeća, otac Bernard Ardura, naglasio je da je cilj ovoga istraživanja znanstveno utemeljena povijesna studija koncila, u skladu s Papimi učenjem i odvojena je od ikakvih ideologijskih motiva.

Otac Ardura podsjetio je da postoje dva gledišta na taj Koncil, „jedni ga smatraju ključnim povijesnim događajem te na događaju gledaju kao na nešto što se dogodilo „prije“ ili „poslije“ Drugog vatikanskog koncila, dok postoje oni koji smatraju da to nije ni bio pravi koncil budući da na njemu nije proglašena dogma kao što nije došlo ni do ekskomunikacije.“

Ali vijeće smatra da je važno raditi izvan tih dvaju okvira i stvarati mišljenje na temelju dokumentacije, ustvrdio je.

Izvor: CNS

Da biste komentirali, prijavite se.