[VIDEO] Otvara se arhiv pape Pija XII.: Što možemo očekivati?

Riječ je oko 16 milijuna dokumenata!
Autor: catholicnewsagency.com/laudato.hr/D.R. Photo: youtube.com petak, 21. veljače 2020. u 20:59

Od 2. ožujka ove godine vatikanski arhiv iz vremena pontifikata Pija XII. bit će dostupna za istraživanje. Međutim, kako piše Catholic News Agency, vatikanski arhivisti ne očekuju nekakva iznenađenja.

- Na istraživačima je da istraže papina djelovanja za vrijeme Drugog svjetskog rata, a mislim da će trebati nekoliko godina da donesu povijesnu presudu - rekao je biskup Sergio Pagano, prefekt Vatikanskog apostolskog arhiva.

Naime, riječ je oko 16 milijuna dokumenata! Pagano je nadodao kako vjeruje da će dokumenti iz različitih arhiva Svete Stolice bolje razjasniti, produbiti i kontekstualizirati različite aspekte pontifikata Pija XII.

Pročelnik je istaknuo kako mnoge ljude zanima što će ti arhivi otkriti o prvim godinama papina pontifikata, koji se odvijao u vrijeme Drugog svjetskog rata. To najviše zanima židovske istražitelje koji žele otkriti je li papa Pio XII. mogao učiniti više za Židove koji su stradali u holokaustu.

Naime, neki kritičari optužili su papu Pija XII. za ravnodušnost prema židovskom narodu tijekom Drugog svjetskog rata, iako postoje javni dokumenti u kojima su vidljiva papina nastojanja da pomogne Židovima u Italiji.

Pagano je naglasio strah preranih i brzih zaključaka od strane slabo pripremljenih istraživača koji će sigurno biti željni svoje zaključke iznijeti prije drugih.

- Ozbiljan istraživač trebao bi uzeti u obzir 10 ili više godina detaljnog proučavanja arhiva - izjavio je Pagano. 

Da biste komentirali, prijavite se.