Vatikan: Provedena interna istraga vezana uz prijave za sumnjive financijske operacije

Istraga je povezana s trenutnom institucionalnom aktivnošću koju provodi AIF na temelju Izvješća o sumnjivim aktivnostima u što su uključena pravosudna tijela više zemalja.
Autor: ika.hkm.hr/laudato.hr/D.R. Photo: ika.hkm.hr četvrtak, 24. listopada 2019. u 15:05

Dana 1. listopada ravnatelja Vlasti za financijsku informaciju (AIF - Autorità di Informazione Finanziaria) Tommasa Di Ruzzu su ispitali a njegove urede pretražili pripadnici Žandarmerijskih snaga Države Vatikanskoga Grada u sklopu istrage koju je pokrenuo promicatelj pravde nakon dvije prijave koje je u srpnju i kolovozu ove godine podnio Zavod za vjerske poslove (IOR) i Ured glavnog revizora u okviru svojih institucionalnih nadležnosti, priopćio je 23. listopada Tiskovni ured Svete Stolice.

Istraga, koja je rezultirala izuzimanjem određenih isprava i zapisa, povezana je s trenutnom institucionalnom aktivnošću koju provodi AIF na temelju Izvješća o sumnjivim aktivnostima u što su uključena pravosudna tijela više zemalja.

Neposredno nakon tih događaja, predsjednik AIF-a, René Brülhart, nakon što se posavjetovao s članovima Upravnog vijeća, pokrenuo je internu istragu kako bi se temeljito upoznao s relevantnim operativnim aktivnostima AIF-a. Na temelju te interne istrage, Upravno vijeće utvrdilo je: kao prvo, da je aktivnost koju provode AIF i njegov ravnatelj usko institucionalne naravi i provedena u skladu s važećim statutom AIF-a, a kao drugo, da u obavljanju svoje institucionalne zadaće niti ravnatelj niti bilo koji drugi zaposlenik AIF-a nije nepravilno obnašao svoje zadaće ili svojim postupanjem počinio ikoji prijestup.

U skladu s tim, Upravno vijeće ponovno potvrđuje svoje puno povjerenje u profesionalnu kompetenciju i časnost svog direktora i, k tome, pohvaljuje ga za institucionalni rad koji je proveden u rješavanju ovog konkretnog slučaja.

Budući da AIF i dalje obavlja svoje operativne aktivnosti na nacionalnoj i međunarodnoj razini, u potpunosti surađuje s nadležnim tijelima.

Upravno vijeće AIF-a uvjereno je da će se potencijalne nesuglasice uskoro razjasniti, navodi se u priopćenju.

U utorak 1. listopada ujutro u nekim uredima Prvog odjela Državnog tajništva i Državnog tijela za financijsko upravljanje provedene su aktivnosti izuzimanja dokumenata i elektroničkih uređaja. Operacija, odobrena odlukom promicatelja pravde Suda Giana Piera Milana i pomoćnog tajnika Alessandra Diddija, o kojoj su nadređeni uredno obaviješteni, vezana je uz prijave koje su početkom prošlog ljeta podnijeli Zavod za vjerske poslove i Ured glavnog revizora vezane uz neke minule financijske transakcije.

 

Da biste komentirali, prijavite se.