Vatikan za promicanje svećeničkih zvanja

Tri su glavna razloga neodazivanju svećeničkom pozivu, osobito u zapadnim zemljama - pad nataliteta, kriza obitelji i sekularizirani mentalitet, a slijedom toga i zanemarivanje kršćanske prakse.
utorak, 26. lipnja 2012. u 00:00

U Vatikanu su predstavljene "Pastoralne upute za promicanje svećeničkih zvanja". Navodi se kako su tri glavna razloga neodazivanju svećeničkom pozivu, osobito u zapadnim zemljama - pad nataliteta, kriza obitelji i sekularizirani mentalitet, a slijedom toga i zanemarivanje kršćanske prakse.

Tako se u prvom dijelu dokumenta opisuje sadašnje stanje svećeničkih zvanja u raznim dijelovima svijeta kao i skrb za svećenička zvanja. U drugom se dijelu sažeto govori o identitetu službenog svećeništva, prema čemu valja usmjeriti skrb za svećenička zvanja, a u trećem su dijelu obrađeni prijedlozi na poticanje pastoralne skrbi za svećenička zvanja.

Govoreći o shvaćanju dokumenta, osobito prvog dijela, pročelnik Kongregacije za katolički odgoj kardinal Zenon Grocholewski Grocholewski istaknuo je da je skrb za svećenička zvanja trajan izazov za Crkvu.

Izvor: Radio Vaticana

Da biste komentirali, prijavite se.