[FOTO] Dovršena gradnja najveće katoličke crkve u Sjevernoj Americi

Nakon 100 godina izgradnje, tisuće vjernika svjedočilo je blagoslovu 24 tone teškoga venecijanskoga stakla ugrađenog u mozaik kupole najveće katoličke crkve u Sjevernoj Americi.
Autor: cnak.ba/Laudato/D.T. Photo: wikipedia srijeda, 14. veljače 2018. u 15:33
S blagoslovom završnoga mozaika, bazilika u američkom nacionalnom svetištu Bezgrješnoga začeća Blažene Djevice Marije u Washington D.C., konačno je dovršena, poslije gotovo stoljeća izgradnje i ukrašavanja. Nakon 100 godina izgradnje, tisuće vjernika svjedočilo je blagoslovu 24 tone teškoga venecijanskoga stakla ugrađenog u mozaik kupole najveće katoličke crkve u Sjevernoj Americi, smještene neposredno uz Katoličko sveučilište Amerike, koju godišnje posjeti oko milijun ljudi.
 
Desetominutna procesija kardinala, biskupa i svećenika prethodila je dvosatnoj svečanosti i Misi koju je predslavio kardinal Donald W. Wuerl, nadbiskup Wasingtona. Uz njega je koncelebriralo pet kardinala među kojima i Daniel DiNardo predsjednik Američke biskupske konferencije, 23 biskupa i 90-ak svećenika, a sudjelovalo je i više od 4000 vjernika.
 
Novi mozaik nazvan Svod Presvetog Trojstva, sazdan je od gotovo 14 milijuna komada stakla a prikazuje Presveto Trojstvo, Blaženu Djevicu Mariju i blizu 20 svetaca i blaženika koji su povezani s početcima katoličanstva u Americi ili s ovim svetištem.
 
Ovom je prigodom papa Franjo, koji je ovu baziliku posjetio 2015., poslao svoje pismo u kojem ističe da je u posveti iščitava nadu da će svi koji budu vidjeli ovaj prikaz Majke Marije u svodu bazilike moći 's novom snagom i novim žarom ljubavi, očitovati osobitu ljubav prema Kristovoj Crkvi i Evanđelju, i u ovom našem dobu'. Sada kada je završena katedrala u Washingtonu, bazilika Sagrada Familia u Barceloni, koju je projektirao svjetski poznati arhitekt Antoni Gaudi, ostaje najveća nedovršena rimokatolička crkva u svijetu.

 
 
Da biste komentirali, prijavite se.